Top
  >  Europa   >  De wijnroute van de Elzas
wijnreis-elzas-frankrijk-9-1

170 Kilometer lang plezier, wijngaarden, mooie natuur, indrukwekkende uitzichten en heel veel wijn: de wijnroute van de Elzas in een notendop. De route leid je door een honderdtal wijndorpen en laat je heerlijke wijnen proeven in verschillende wijnhuizen. Dé vakantie voor echte wijnliefhebbers. Lees onze verhalen en tips, bestaande uit maar liefst drie blogs én bekijk onze vlog (onderaan dit artikel) en de reisvideo hieronder.

Over de Elzas

De Franse regio Alsace, bij ons de Elzas genoemd, ligt aan de voet van de Vogezen. De regio is lekker dicht bij Nederland en een topbestemming om vakantie te vieren. Je vindt er bergen, bossen, moerasweiden, wijngaarden, valleien en je struikelt er bijna over de vele kastelen en burchten. De Elzas is een bekende Franse wijnstreek; liefhebbers van witte wijn kunnen hier hun hart ophalen. Het totale wijngebied van de Elzas omvat 11.000 hectare. Voor de wijnen worden voornamelijk deze 7 druivenrassen gebruikt: de Ylvaner, de Pinot Blanc, de Pinot Gris, de Riesling, de Pinot Noir, de Muscat d’Alsace en de Gewürztraminer. In de Elzas kun je de prachtige wijnroute ‘Route des Vins d’Alsace’ volgen. Een culinaire route die je langs de mooiste plekken leidt en je de lekkerste wijnen laat proeven.
wijnreis-elzas-frankrijk

De wijnroute Route des Vins d’Alsace

De wijnroute van de Elzas is de oudste toeristische wijnroute van Frankrijk. De route is geopend op 30 mei 1953. Als je Route des Vins d’Alsace rijdt kom je langs de mooiste wijndorpen, oude wijnkelders, bijzondere restaurants, tal van wijngaarden en bijzondere steden. Deze route is met borden aangegeven en is 170 kilometer lang. Tijdens de reis kun je een bezoek brengen aan verschillende wijnhuizen, waar je een rondleiding kunt krijgen en de lekkerste wijnen proeft. De leuke plaatsen die je onderweg tegenkomt zijn bijvoorbeeld Ribeauville, Riquewihr, Eguisheim, Mittelbergheim en Overnai. Ook kom je langs historische monumenten die zeker een bezoekje waard zijn, zoals de kathedraal van Straatsburg en het kasteel van Haut-Koenigsbourg. Vooral in het najaar is het een geweldige ervaring om door de Elzas te rijden. Dan vindt namelijk de druivenoogst plaats en bruist het in de wijngaarden. Als de druiven eenmaal geplukt zijn, krijgen de wijngaarden een goudgele kleur; een prachtig gezicht tijdens een wandeltocht, mountainbike rit of segway tour. Ofwel: trek je (wandel)schoenen aan, kruip achter het stuur en verken de wijnroute van de Elzas!


VLOG: Wijnroute Elzas

Wil jij een kijkje achter de schermen en onze wijnroute in beeld hebben? Bekijk dan onze vlog!


Wil je meer informatie en goede tips over de regio, neem dan een kijkje op de website van het Frans Bureau voor Toerisme en het VVV-kantoor van de Elzas.


Een trip langs de wijnroute van de Elzas gepland? Lees dan ook onze artikelen over 4 wijnhuizen gelegen aan de wijnroute en 3 prachtige steden op aan de wijnroute, met daarin Straatsburg, Colmar en Keysersberg.

post a comment