Top
  >  Europa   >  Ontdek de adembenemende fjorden van Noorwegen
noorwegen-fjorden

Laatst bijgewerkt op augustus 6, 2020

Diepblauwe wateren en met sneeuw bedekte bergen die uit het water oprijzen: de fjorden van Noorwegen. Niet alleen het koninkrijk van de zeehond en de arend, maar ook van de walvis die zich prima thuis voelt in deze adembenemende omgeving. Tijdens jouw trip door Noorwegen mogen deze grote dalen met steile hellingen dan ook niet ontbreken.

De grilligheid van de fjorden in Noorwegen

Toerend met je auto door het landschap van Noorwegen word je keer op keer verrast. De grilligheid van het landschap, de prachtige wateren en de groene valleien vind je nergens anders in deze vorm. De Noorse fjorden maken je beleving compleet en zijn absoluut onmisbaar tijdens jouw roadtrip. De Fjord Norway regio bestaat uit vier provincies in het westen van Noorwegen en heeft het allemaal in huis: van onherbergzame eilandjes tot grote Noorse steden. Vanuit de stad is het maar een klein stukje rijden naar het rustige platteland of de ruige wildernis.

De Fjordvertakkingen en watervallen zijn bijna overal vrij toegankelijk, en UNESCO heeft het fjordenlandschap van West-Noorwegen toegevoegd aan de gerenommeerde werelderfgoedlijst. Niet te missen dus! Langs de oevers en rondom de fjorden liggen kleine, lieftallige dorpjes met ieder hun eigen specialiteiten en tradities. Om naast de prachtige natuur ook een beetje cultuur op te snuiven, introduceren wij ze graag aan je.

Fjorden-in-Noorwegen

Overal waar je komt zie je prachtige huizen in diverse kleuren.

Kristiansund, in Møre & Romsdal

Kristiansund is een gezellig vissersdorpje met kleurrijke huizen rondom de haven en één van de opvallendste steden van Noorwegen. Het dorp ligt verspreid over vier eilanden waardoor je volop de gelegenheid hebt om de talrijke vissersdorpjes in de omgeving te bekijken. Via stijlvolle bruggen hop je eenvoudig van het ene naar het andere eiland. Naast de haven staat Kristiansund bekend om de Klipvis. Klipvis is een droge en gezouten kabeljauw. Een culinair hoogstandje die je minimaal moet proberen wanneer je een bezoek brengt aan deze doorgewinterde vissers. Ook aan cultuur is in Kristiansund geen gebrek. In de opera vinden jaarlijks meer dan 100 optredens plaats, en tijdens het beroemde Nordic Light International Festival of Photography maken veel befaamde fotografen hun opwachting.

noorse-fjorden

Vanaf Kristiansund kun je per boot naar het eiland Håholmen

Andalsnes, in Møre & Romsdal

Andalsnes is een klein dorpje met ongeveer 3000 inwoners. Midden in het dorp vind je de Romsdalen vallei waar een prachtige, smaragdgroene rivier (Rauma) doorheen stroomt. De rivier bevindt zich midden tussen de fjorden en de bergen. Een prachtig natuurverschijnsel wat door de wilde watervallen en indrukwekkende bruggen nog specialer wordt. De plek is goed bereikbaar met de auto en ideaal voor wandeltochten.

fjorden-in-noorwegen

Alesund, in Møre & Romsdal

Alesund is het decor van een magisch, Noors sprookje. Deze schitterende locatie is ideaal voor de actieve vakantieganger. In de zomer kun je hier heerlijk wandelen en in de winter leent dit gebied zich uitstekend voor een aantal sportieve dagen in de sneeuw. Alesund staat sinds 1904 en na de herbouw door een grote brand bekend om haar architectuur in Art Nouveaustijl. In dit ‘hart van de fjorden’ kom je talloze vissersdorpjes, eiland edelstenen, fjorden en grote bergen tegen. Het avontuur lacht je toe.

fjorden-noorwegen-1


Wil je weten waar je nog meer heen moet in Noorwegen?

Inmiddels hebben we al diverse plaatsen in Noorwegen bezocht en de beste tips voor jou verzameld. Ontdek al onze artikelen voor een rondreis door Noorwegen, met o.a. de mooiste routes in Noorwegen, een city guide over de Fjorden in Noorwegen, of per stad een overzicht van alle hotspots!

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment