Top
  >  Travel en City Guides   >  Travel Guide Noorse Fjorden

Noorwegen staat vooral bekend om haar mooie Noorse fjorden, niet voor niets wordt dit de ziel van Noorwegen genoemd. Het is de meest indrukwekkende attractie van het land en het trekt dan ook vele toeristen. Bezoek het westen van Noorwegen tijdens een reis door Fjord Norway: de Noorse Fjorden.
Tijdens mijn reis door de Noorse Fjorden heb ik drie steden bezocht: Bergen, Haugesund en Stavanger. Bekijk hieronder de inspiratie video of lees de tips in de city guides:
City Guide Bergen
City Guide Haugesund
City Guide StavangerEten en drinken

Ondanks dat Noorwegen bekend staat om haar heerlijke vis, is er voor niet-visliefhebber ook genoeg te proeven. Geniet van specialiteiten als Noorse gehaktballen en een elandsteak. Voor een bijpassend glas wijn moet je overigens wel flink in de buidel tasten. In vergelijking met Nederland zijn de alcoholprijzen in Noorwegen hoog, vandaar dat veel toeristen die per boot of auto reizen hun eigen alcohol meenemen. Lees hier meer over het importeren van alcohol.

Seizoenen

Wat het beste seizoen is om naar Noorwegen af te reizen? Dat hangt af van wat je van plan bent. Fjord Norway heeft namelijk ieder seizoen een ander gezicht. Van volledig witte bergen in de winter tot lange, lichte avonden in de zomer. De lente zorgt voor prachtige plaatjes, als Noorwegen ontwaakt uit haar winterslaap. Maar ga je liever wandelen of wil je de grootste vissen vangen? Trek er dan in de herfst op uit en bewonder de roodkleurende landschappen.

Transport

Het makkelijkst om Noorwegen vanuit Nederland te bereiken is natuurlijk per vliegtuig. Er zijn diverse aanbieders die op-en-aan vliegen, waaronder KLM.
Rondreizen in Noorwegen is gemakkelijk en goed te doen. Het mooiste is natuurlijk per auto, maar je kunt er ook voor kiezen om per bus, trein, boot, cruiseschip of vliegtuig te gaan.
Noorwegen heeft meer dan 50 vliegvelden, met Oslo als hoofdvliegveld, waardoor het gemakkelijk wordt gemaakt om langere afstanden in korte tijd te bereiken.
Naast het vliegen, is het rondreizen met het cruiseschip erg gebruikelijk in Noorwegen. Uiteraard vanwege de geweldige natuurlijk en de tocht langs de prachtige Fjorden. Maar ook de treinreizen zijn een vermelding waard. De meest uitzonderlijke routes zijn Rauma, Bergen, Nordland en Dovre vanwege de prachtige natuur waar je doorheen rijdt. Van fjorden en watervallen tot hoge bergen en glaciers.

Verblijf

Noorwegen is volledig ingesteld op toerisme, wat het daardoor mogelijk maakt om in diverse accommodatie types te overnachten. Van privé accommodaties en AIRBNB’s, tot hostels, vuurtorens, boerderijen en luxe hotels en resorts.
Opzoek naar wat meer avontuur? Noorwegen telt meer dan 800 campeerplekken en er is mogelijkheid om je tent midden in de natuur op te zetten. Mocht je dit doen, zorg dan wel dat je bekend bent met de regels van het vrij kamperen (“Allemannsretten”). Grote voordeel hiervan, is natuurlijk dat je gratis kunt overnachten en het ‘echte’ Noorwegen ervaart. Meer informatie over kamperen vind je op Nafcamp en Camping.
Werkelijk alles is mogelijk! Hierdoor is er voor iedere wens, als voor ieders budget iets mogelijk.

Highlights

Bergen

Gekleurde huizen, een prachtige haven en heerlijke restaurants. Het staat niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Probeer dan ook maar eens niet verliefd te worden op dit prachtige Noorse havenstadje. Kleine tip: zorg wel voor goede waterdichte kleding, want Bergen staat bekend om haar regenachtige dagen.
Lees hier verder over alle hotspots in Bergen.

Haugesund

Wil je cultuur snuiven of een dag goed shoppen? Breng dan een bezoek aan Haugesund. Met een lengte van 1,1 kilometer is Haugesund de trotse bezitter van de langste voetgangerszone in de wereld. En laten daar nou net allemaal leuke winkeltjes aan liggen. Maar ook voor een actieve vakantie ben je in Haugesund aan het juiste adres.
Benieuwd wat je verder in Haugesund kunt ondernemen? Bekijk hier alle Haugesund tips.

Stavanger

‘Het centrum van de olie-industrie’ klinkt niet heel charmant, maar Stavanger is zeker de moeite waard. Van excentrieke festivals, bijzondere concerten en wereldbekende kunst: in Stavanger is altijd wat te zien en te doen. Ook is deze havenstad de ideale uitvalsbasis voor een tripje naar het imposante Preikestolen.
Ontdek hier meer over Stavanger en laat je inspireren.


Ben jij al eens in Noorwegen geweest? Laat dan hieronder weten wat je er van vond en of je nog aanvullende tips hebt! Ben enorm benieuwd.

Psst. Do(n’t) tell!

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment