Laatst bijgewerkt op juli 23, 2020
Het vliegtuig pakken om vervolgens met de auto een bepaald land te ontdekken; de fly & drive vakantie is dé trend van nu. Iedere Nederlandse roadtripper reist graag voordelig en zuinig, maar wel veilig. Hierdoor kunnen de kosten snel erg oplopen en is de vakantie eigenlijk niet zo voordelig meer. Hoe voorkom je nou zo’n dure rondreis?
Goedkoop is vaker duurkoop
Uit onderzoek van autohuurspecialist Sunny Cars is gebleken dat wij Nederlanders graag geld besparen. Nederlandse rondreizigers bezuinigen door het kleinste model auto te huren en door hun eigen navigatiesystemen en kinderzitjes mee te nemen op reis. Ondanks dat kiezen we toch voor prijzige verzekeringen om zo veilig mogelijk op pad te gaan. Hierdoor jagen we ons toch op de kosten. De vrijheid van het huren van een auto is belangrijk en veel reizigers denken zonder auto niet de plekken te zien die ze met de auto wel zouden zien. We toeren flink wat af tijdens het rondreizen met een auto. Een kwart van de reizigers legt namelijk dagelijks zo’n 100 tot 200 km af!
Een veilige Fly & Drive vakantie
Wanneer we dan eindelijk op onze vakantie bestemming zijn aangekomen, willen niets liever dan een veilige roadtrip en sluiten we dus allerlei losse verzekeringen af bij het ophalen van onze huurauto. Zeven op de tien roadtrippers sluiten zelfs ter plaatse extra verzekeringen af zoals afkoop eigen risico bij schade of diefstal. De oplossing om die overbodige kosten te voorkomen is om voor een all-inclusive pakket te kiezen.
Kies voor een zorgeloze vakantie
Wanneer je ervoor kiest om een auto te huren, stel je zelf dan eerst de volgende vragen:
- Ga je een weekend of gehele vakantie weg? Staat bijvoorbeeld je vertrek- en aankomst datum vast, of kan het zijn dat je nog wat langer wilt blijven?
- Hoeveel ruimte heb je nodig? Voor je wintersport vakantie is je auto zo gevuld met alle bagage, maar slechts een weekendje weg voor een city trip valt dan weer reuzen mee. Een grotere auto is namelijk duurder om te huren, maar soms wel nodig omdat in de kleinere auto’s geen twee koffers in een kofferbak passen. Als je dan gebruik wilt maken van je achterbank, is dat dus wel belangrijk om vooraf te bepalen.
- Ga je naar een warm land? Overweeg dan in ieder geval airco of een cabrio als je lange afstanden moet rijden.
- Blijf je binnen één land of ga je rondreizen door meerdere landen? Indien het laatste het geval is, check dan altijd of dit is toegestaan in verband met je verzekering. Zo was het bij ons niet toegestaan om met onze gehuurde auto in Mexico ook door Guatemala rond te reizen.
- Weet je de route of is een navigatie nodig? Tegenwoordig maken veel mensen gebruik van hun navigatie op hun telefoon, maar ga je op reis buiten de EU, dan is ons mobiele abonnement niet te gebruiken in deze landen en moet je dus apart een internet bundel aanschaffen. Een internet bundel buiten de EU kan dan duurder uitvallen, dan het huren van een navigatie bij de verhuurder. Soms zit er zelfs al een navigatie in, maar vergis je dan daar ook niet mee. Zo is het mij ooit eens overkomen dat ik er pas ter plekke achterkwam dat het land waar ik de ingebouwde navigatie voor nodig had, niet was geinstalleerd. Dat werd old skool kaart lezen dus.
- Wat valt er onder je reisverzekering en wat is er nog nodig om extra te verzekeren? Vaak dekt je reisverzekering geen schade aan huurauto’s en moet je dit dus apart afsluiten. In sommige landen kan schade behoorlijk oplopen en gaan ze ook nog eens anders met auto’s om dan wij gewend zijn. Een all-risk verzekering kan dan erg prettig zijn, omdat je zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer er iets gebeurd. Zo sloten wij via Sunny Cars de all-inclusive verzekering af tijdens onze reis door Mexico, wat achteraf erg prettig was aangezien we soms over bizar slechte wegen reden (veel steenslag en grote kuilen). Maar ook omdat we van andere toeristen hadden begrepen dat de verhuurders je soms op extra kosten willen jagen omdat ze zeggen dat het e.e.a. niet is inbegrepen. Omdat wij dus het complete pakket vanuit Nederland hadden geboekt, hebben wij dit gelukkig niet meegemaakt.
- Heb je een ANWB Wegenwacht abonnement? En zo ja, welke landen vallen hier dan onder? Zo weet ik dus dat wij lokale pech-hulp bij het huren erbij in hadden zitten, wat prettig is aangezien ons ANWB Wegenwacht abonnement alleen in Nederland te gebruiken is.
Eenmaal de auto gehuurd, kun je je gaan voorbereiden op je route. Toch nog twee kleine tips:
- Logisch, maar daarom misschien snel vergeten te controleren: bekijk vooraf wat de regels zijn. Hoe hard mag je op welke wegen? Wat betekenen bepaalde borden? Rijden ze er links of rechts? Heb je stickers nodig voor op je ramen? Etc. De app Maps.me is ook erg prettig om te gebruiken tijdens het rondreizen, omdat je hem offline kunt gebruiken en bepaalde punten zoals restaurants en tankstations op de kaart worden aangegeven.
- En tot slot: controleer of je een internationaal rijbewijs nodig hebt.
Volg jij ons al op social media? Via Instagram kun je live meegenieten van onze avonturen die wij delen op onze Insta Story en tijdlijn. Op Facebook delen we alle artikelen, zodat je zeker weet dat je niets mist. Wil jij helemaal niets missen? Zorg dan dat je je aanmeldt voor de nieuwsbrief! Deze versturen wij 1x per week met alle laatste berichten. Reis met ons mee en volg ons!