Top
  >  Azië   >  Alle ins and outs over het bounty-eiland Koh Rong in Cambodja
koh-rong-cambodja

Laatst bijgewerkt op augustus 6, 2020

Één van de gaafste bestemmingen die ik bezocht tijdens mijn reis door Cambodja was het eiland Koh Rong. Ik hoorde het van te voren al, en ook wij voldoen aan het cliché: je boekt een dag of twee en blijft vervolgens een stuk langer. Na vijf nachten op het eiland moesten wij door naar Siem Reap voor Ankor Wat, maar anders hadden we graag nog langer gebleven. Alle tips en tricks om optimaal te genieten van de bountystranden op Koh Rong zet ik voor je op een rij.

Het eiland Koh Rong

Koh Rong ligt in het zuiden van Cambodja op zo’n twintig kilometer uit de kust van de Cambodjaanse plaats Sihanoukville. Het is een klein eiland met een maximale lengte van 15 kilometer breed. Op het eiland vind je vooral veel mooie stranden en mooie natuur. Het is een basic eiland qua voorzieningen, maar dat gaat in rap tempo vooruit. Een paar jaar terug was er geen warm water en wifi, maar meerdere verblijven bieden dat tegenwoordig wel aan. Let op dat je contact geld meeneemt, want er zijn geen geldautomaten op het eiland (Althans: toen wij er waren, oktober 2018, niet.).
Koh-Rong

Vervoer van en naar het eiland

Speed ferry

Vanaf het plaatsje Sihanoukville kun je meerdere keren per dag een speed ferry pakken richting Koh Rong. Er gaan verschillende maatschappijen, echter zijn de prijzen bij allemaal precies gelijk: 22 Amerikaanse dollar per persoon voor een retourtje. Het retourticket heeft een open terugdatum. Op Koh Rong geef je bij het ticketkantoor één dag van tevoren aan dat je terug wilt. Hierdoor blijf je flexibel en blijven veel mensen langer om het eiland hangen. In 40 minuten brengt de ferry je van de haven in Sihanoukville naar de haven van Koh Tuich Village.

Slow ferry

Er gaan ook slow ferry’s die er 1,5 tot 2 uur over doen. Deze zijn wel een stuk goedkoper. Ik boekte mijn ticket bij het ticketkantoor van Speed Ferry Cambodja in Sihanoukville. De meeste overnachtingsmogelijkheden zijn in Koh Tuich Village. Mocht je een verblijf ergens anders op het eiland hebben geboekt, dan gaan er kleinere boten vanuit de haven naar die plekken. Er zijn op dit moment nog geen wegen en auto’s op Koh Rong, maar het zal me niets verbazen als dat binnenkort verandert.

Bezienswaardigheden Koh Rong

Ontdek de prachtige stranden

Buiten de prachtige stranden van Koh Rong is er eigenlijk weinig te doen op het eiland. Toch is dit geen nadeel, want hierdoor kun je even heerlijk tot rust komen en ontstressen. Eén van de leukste stranden is het strand bij Koh Tuich Village. Het is een langgerekt strand van zo’n vijfhonderd meter. Vanuit hier gaan er bootjes naar 4K Beach en Long Beach, het mooiste strand op het eiland. Ook kun je dit rustige strand bereiken met een wandeltocht van 45 minuten door de jungle.

Koh-Rong

Het strand bij Koh Tuich Village

Snorkelen met lichtgevend plankton

Dagelijks wordt er op Koh Rong een boottocht aangeboden om te gaan snorkelen met lichtgevend plankton. Voor 5 dollar vaar je met de boot een stukje uit de kust en terug om dit spektakel te bekijken.

Zipline in de jungle

Midden in de jungle van Koh Rong ligt het High Point Adventure Park. Dit is een touwklim- en ziplineparcours van ongeveer 2 uur door de mooie natuur. Vanaf deze hoogte heb je een prachtig uitzicht over de stranden en als je geluk hebt, spot je nog bijzondere dieren.

Restaurants & Bars

In Koh Tuich Village zitten alle restaurants en bar op een rij in de hoofdstraat (en de enige straat) van het dorp. Je kunt er voor een paar dollar heerlijk eten. Er wordt vooral veel vis geserveerd, maar ook vleesmaaltijden en vegetarische opties vind je er veel. Voor 4 dollar aten wij een maaltijd van de barbecue en dan kreeg je er ook een gratis drankje bij. In diezelfde straat zit ook een zaakje dat verse fruitsapjes voor 1 dollar verkoopt. Aanrader!

Verblijf

Op dit moment wordt er veel gebouwd op Koh Rong. Het toerisme trekt aan en locals spelen daarop in met nieuwe hotels en hostels. Als je ’s avonds dicht bij de restaurants en bars wilt verblijven, dan boek je een hotel, hostel of bungalow in het levendige Koh Tuich Village. De meeste backpackershostels bevinden zich direct boven alle bars. Op een paar minuten wandelen vind je iets luxere hotels en privébungalows aan het strand. Wil je nog meer luxe en rust? Dan kun je het beste verblijven aan Long Beach of 4K Beach. Echter ben je dan meer verbonden aan de eetmogelijkheden van je hotel.

Koh-Rong

Uitzicht vanuit één van de bungalows

Beste reistijd

De beste tijd om Koh Rong te bezoeken is van november tot april. Dan is het zomer, valt de minste regen en is de zee het rustigst. Overigens is het het hele jaar door meer dan 30 graden op Koh Rong, maar moet je net geluk hebben met het weer. In het regenseizoen hadden wij 2 dagen vol regen en 3 dagen prachtig strandweer.
Koh-Rong


Staat er een reis naar Cambodja op de planning? Sla het eiland Koh Rong dan zeker niet over. Wil je meer weten over Cambodja, lees dan dit artikel met een reisroute van 2 weken door Cambodja eens ter inspiratie.

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment