Top
  >  Azië   >  Handig overzicht: visum aanvragen voor Cambodja
visum-aanvragen-cambodja-3

Laatst bijgewerkt op augustus 18, 2020

Ga je binnenkort op vakantie naar Cambodja? Dan heb je als toerist een visum nodig. Gelukkig is dit geen moeilijk proces. Om je op weg te helpen hebben wij een handig overzicht van de mogelijkheden voor je gemaakt. Zo kun je gemakkelijk een visum aanvragen voor Cambodja.

Visum aanvragen op de luchthaven

Als je vliegt op Cambodja zal je bijna altijd aankomen op de internationale luchthaven van Siem Reap of de internationale luchthaven van Phnom Penh (de hoofdstad). Op beide luchthavens kun je ter plekke een visum regelen bij aankomst.

Wat heb je hiervoor nodig?

 • Twee lege pagina’s in je paspoort;
 • Paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is na je vertrek uit Cambodja;
 • Twee pasfoto’s;
 • Bewijs dat je het land op tijd verlaat, zoals een vliegticket (dit moet officieel, maar er wordt nooit om gevraagd);
 • 30 Amerikaanse dollar in contanten (omgerekend ongeveer 27 euro).

Let op: er is een pinautomaat waar je dollars kunt pinnen op de luchthaven, maar die is niet altijd in werking. Wissel dus van te voren geld om, zodat je zeker weet dat je genoeg dollars bij je hebt.

Hoe lang is het visum geldig?

Het visum voor Cambodja is dertig dagen geldig. Het visum kun je niet in Cambodja zelf verlengen. Als je van plan bent om langer dan dertig dagen door Cambodja te reizen, heb je een E-klasse businessvisum nodig in plaats van het ‘normale’ T-klasse toeristenvisum. Hiermee kun je 1, 3, 6 of 12 maanden in Cambodja verblijven. Met het visum dat 1 of 3 maanden geldig is, mag je het land tussendoor niet verlaten. Met het visum dat 6 of 12 maanden geldig is wel.

Wat kost het visum?

Het visum kost 30 dollar. De overheid van Cambodja is druk bezig met het aanpakken van corruptie tegen toeristen en daarom hangen op de luchthaven overal duidelijke bordjes met de juiste prijzen.

Hoe werkt het aanvragen?

In het vliegtuig zal je een formulier uitgedeeld krijgen voor het aanvragen van een visum bij aankomst. Dit formulier is ook op de aankomstluchthaven te verkrijgen. Het formulier bevat een arrival card en een departure card waar je persoonlijke informatie op invult. Bij aankomst op de luchthaven loop je naar de balie waar je je visum kunt aanvragen. Lever het formulier in, inclusief paspoort, twee pasfoto’s en 35 dollar in contanten. Na een kleine wachttijd krijg je je paspoort met je visum en je departure card (goed bewaren!) terug en ben je klaar om het land te ontdekken.

E-visum Cambodja online aanvragen

Online kun je gemakkelijk een visum voor Cambodja aanvragen. Ga hiervoor bijvoorbeeld naar deze: website en volg de stappen. Binnen enkele dagen ontvang je een brief met een goedkeuring die je meeneemt naar Cambodja en daar laat zien bij de immigratie. De kosten voor het visum zijn 54,95 euro. Met het visum mag je dertig dagen in Cambodja verblijven en het is drie maanden geldig vanaf het moment dat je het visum aanvraagt.
Met dit visum mag je Cambodja binnenkomen via:

 • Phnom Penh International Airport
 • Siem Reap International Airport
 • Sihanoukville International Airport
 • Cham Yeam (Koh Kong), Thailand
 • Poi Pet (Kamrieng Battambang), Thailand
 • Bavet (Svay Rieng), Vietnam
 • Tropaeng Kreal Border Post (Stung Treng), Laos

Visum via Khao San Road in Bangkok

Ook is het mogelijk om je visum voor Bangkok te regelen op Khao San Road in Bangkok via een touroperator of je hostel. Zelf ben ik hier geen fan van, omdat je je paspoort daarvoor moet afgeven en het 1 tot 3 werkdagen kwijt bent. Wil je toch hier je visum aanvragen, breng dan je paspoort, 2 pasfoto’s, paspoort dat zes maanden geldig is, en het formulier dat je krijgt van de touroperator of het hostel mee. De kosten hiervoor zullen iets hoger liggen dan als je het zelf regelt, zo’n 40 tot 50 dollar.

Visum via de grensovergang

Reis je via Thailand, Vietnam of Laos Cambodja binnen, dan kun je een visum aanvragen bij de grens. Dit heet een visum upon arrival. Hiervoor betaal je ongeveer 40 dollar. Let wel op, want vaak vindt hier nog corruptie plaats en wordt er meer gevraagd dan nodig is. Overkomt je dit, wees dan stellig en zeg dat het 40 dollar is en dat dat de prijs is die je betaalt.

Visum-aanvragen-Cambodja


Ga je binnenkort naar Cambodja? Lees dan zeker het artikel over een 2-weekse route door Cambodja eens ter inspiratie, en bekijk onze complete gids over het fantastische Cambodjaanse bounty-eiland Koh Rong.

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment