Top
  >  Azië   >  Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Angkor Wat, Cambodja
angkor-wat-cambodja

Laatst bijgewerkt op augustus 6, 2020

Angkor Wat in Cambodja: het is misschien wel hét hoogtepunt van het land. Ik kan je vertellen dat het mij, zelfs met zulke hoge verwachtingen, niet tegenviel. Het is nog grootser, indrukwekkender en bijzonderder dan ik had gedacht. Om je goed voor te bereiden op een bezoek aan Angkor Wat hebben wij deze handige gids voor je geschreven.

Geschiedenis

Angkor is groot, enorm groot. Om meteen een misverstand uit de wereld te helpen: Angkor Wat is slechts één van de vele tempels  uit het volledige tempelcomplex dat de naam Angkor draagt. Verwarrend dus. Angkor is eigenlijk een volledige stad. Angkor Wat is daar onderdeel van en is veruit de bekendste tempel.
De ruïnestad Angkor, dat ten noorden van Siem Reap in Cambodja ligt, is vijf eeuwen lang de hoofdstad van het Khmer-rijk geweest. De Khmer is de beschaving die op dat moment heerste in Cambodja en delen van Vietnam, Laos en Thailand. De bouw van Angkor startte in het jaar 889 en heeft ruim 500 jaar geduurd. Tegenwoordig staan alleen de ruïnes van tempels nog overeind, omdat de huizen van hout waren. Geschat wordt dat er op het hoogtepunt in totaal een miljoen mensen woonden in Angkor. Het was de allergrootste stad ter wereld.

Tickets en prijzen

Om Angkor te bezoeken heb je verschillende opties: een dagticket voor $37 (ongeveer €32 euro), een driedagenticket voor $62 (ongeveer €54 euro) of een weekticket voor $72 (ongeveer €63 euro). In principe is er genoeg te zien om er een hele week rond te kijken. Zelf koos ik voor een dagticket, omdat ik na zo’n acht uur tempels bekijken wel genoeg had gezien.
angkor-wat-cambodja

Hoe kom je er?

Omdat Angkor zo’n groot complex is, is het onmogelijk om het te voet te bekijken. De makkelijkste manier is het huren van een tuktuk inclusief chauffeur die je overal heen brengt. Hiervoor betaal je ongeveer 20 dollar (zo’n €17,50 euro) per tuktuk, een koopje dus. De prijzen zijn in Siem Reap voor iedere tuktuk ongeveer gelijk, dus je kunt prima bij je hotel vragen om een chauffeur voor de volgende ochtend. De tuktuk-chauffeur komt je ’s ochtends rond 04:30 uur ophalen bij je hotel in Siem Reap. In ongeveer een half uurtje rijdt hij je naar de ticketoffice waar je een ticket koopt. Daarna rijdt hij in ongeveer een kwartier door naar Angkor Wat. Na hier de zonsopgang te hebben bekeken, rijdt hij je naar welke je tempel je maar wilt. Het complex is groot, dus soms zit je wel tien minuten in de tuktuk voordat je bij de volgende tempel bent. Zodra je genoeg tempels hebt bekeken, zet hij je weer af bij je hotel.
Een andere optie is het huren van een fiets. Dat is iets goedkoper dan een tuktuk met chauffeur, maar zou ik persoonlijk afraden vanwege de enorme hitte en flinke stukken die je moet afleggen.
angkor-wat-cambodja

Openingstijden

De ticketoffice is open tussen 05:00 uur en 17:30 uur. Angkor Wat opent om 05.30 uur ’s ochtends, net als de tempels Phnom Bakheng en Pre Rup. Alle andere tempels, zoals Ta Prohm, openen om 07:30 uur.

Beste reistijd

De temperatuur ligt in Cambodja het hele jaar door boven de 30 graden. De minste neerslag valt in onze winter, van december tot april.

Routes

Bedenk voor je bezoek aan Angkor wat je graag wilt zien en overleg dat met je tuktuk-chauffeur. Wij startten onze dag in Angkor vroeg met de zonsopgang bij Angkor Wat. Rond 05:30 uur ‘s ochtends, meteen bij de opening, gingen wij het terrein op. Verwacht hier absoluut niet dat je de enige bent, want het staat ontzettend vol. Voor Angkor Wat liggen twee meertjes, vanwaar je prachtig uitzicht hebt op Angkor Wat. Ik raad je aan om voor het kleinere meer rechts te kiezen, de meeste toeristen kiezen namelijk voor het grote meer links. Ik stond hier helemaal vooraan en had erg goed uitzicht.
Na de zonsopgang heb je tijd om je ontbijtje op te eten, het duurt namelijk nog tot 07:30 uur totdat de overige tempels opengaan. Wij kozen het eerst voor Ta Prohm, de tempel waar de film Tomb Raider is opgenomen. En wij hadden geluk, want om 07:30 uur waren wij hier wel de eersten en wij konden gemakkelijk foto’s maken zonder andere toeristen erop. Na Ta Prohm hebben wij Angkor Thom, Bayon en Terrace of the Elephants bezocht. Daarna gingen wij nog eens terug naar Angkor Wat om de binnenkant te bekijken.

Mooiste tempels

Angkor Wat

Uiteraard is Angkor Wat de allerbekendste tempel van het hele complex. Bezoek Angkor Wat met zonsopkomst of met zonsondergang voor een bijzonder spektakel.

angkor-wat-cambodja

Angkor Wat

Ta Prohm

Het tempelcomplex Te Prohm is niet alleen bijzonder omdat hier de film Tomb Raider is opgenomen, maar ook omdat de tempels overgenomen lijken te zijn door bomen die er dwars doorheen groeien. Het levert spectaculaire plaatjes op.

angkor-wat-cambodja

Ta Prohm

Bayon

Bayon ligt in het midden van Angkor Wat. De tempel staat vooral bekend om zijn 54 torens die elk vier gezichten afbeelden. Er gaan verschillende verhalen de ronde over wiens gezichten dit zijn. Het zou het gezicht van Boeddha kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook het gezicht van Brahma, de hindoegod die vier gezichten heeft.

angkor-wat-cambodja

Bayon

Terrace of the Elephants

Het Terrace of the Elephants heet natuurlijk niet voor niets zo: het bestaat uit vele beelden van olifanten. De slurven van de olifanten doen dienst als pilaren.

Tips:

  • Vraag bij je hotel of ze een ontbijtpakketje voor je klaar kunnen zetten om mee te nemen. Die kun je meenemen in de tuktuk en opeten na de zonsopkomst bij Angkor Wat.
  • Vergeet niet genoeg water mee te nemen, de temperatuur stijgt snel.
  • Spreek van te voren duidelijk met je tuktuk-chauffeur af welke route je wilt rijden.
  • Draag uit respect kleding waardoor je knieën en schouders bedekt zijn.
  • Er worden veel olifantenritten aangeboden in Angkor. Doe hier absoluut niet aan mee. Deze olifanten leven in gevangenschap en worden niet goed behandeld.

Overweeg je om een reis naar Cambodja te maken? Lees dan onze tweeweekse reisroute door Cambodja eens ter inspiratie. 

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment