Top
  >  Azië   >  Tips en tricks voor je vakantie naar Cambodja
tips-en-tricks-vakantie-comodja

Laatst bijgewerkt op december 2, 2020

Staat er binnenkort een vakantie naar Cambodja gepland? Of overweeg je Cambodja mee te nemen in je backpack route door Azië? Doen! Het is een heel bijzonder land dat goed bereisbaar is. In dit artikel vind je alle tips en tricks voor een geslaagde en zorgeloze reis.

vakantie-comodja

Visum

Een visum aanvragen voor Cambodja is gelukkig niet moeilijk. Als je als toerist naar Cambodja gaat en van plan bent om minder dan dertig dagen in het land te blijven, kun je bij aankomst op het vliegveld een visum aanvragen. Dit kan op de internationale luchthaven van Siem Reap of de internationale luchthaven van Phnom Penh (de hoofdstad). Neem twee pasfoto’s, een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is met twee lege pagina’s, een bewijs dat je het land op tijd verlaat (bijvoorbeeld je vliegticket terug naar Nederland) en 30 Amerikaanse dollar in contanten mee. Je levert je paspoort, pasfoto’s en een ingevuld formulier in (deze krijg je in het vliegtuig) en je krijgt na een paar minuten je paspoort met visum terug.
Wil je een e-visum aanvragen of reis je over land naar Cambodja? Lees dan ons handige artikel met tips voor het aanvragen van een visum voor Cambodja eens goed door.
vakantie-Cambodja

Beste reistijd

Cambodja heeft een tropisch klimaat, wat betekent dat het er het hele jaar door warm is. De temperatuur zal er niet snel onder de 30 graden Celsius dalen. Toch moet je rekening houden met het seizoen. Het regenseizoen in Cambodja duurt van mei tot en met oktober. Van november tot en met april valt de minste regen. Een goede tijd om aan onze koude Nederlandse winter te ontsnappen dus! In tegenstelling tot buurlanden Vietnam en Thailand is er binnen Cambodja weinig verschil in klimaat. In elke regio is het klimaat ongeveer hetzelfde.

Munteenheid

Hoewel de nationale munteenheid van Cambodja de Cambodjaanse riel is, wordt er in het land weinig mee betaald. Gebruikelijker is de Amerikaanse dollar. Pinautomaten door het hele land hebben de keuze tussen deze twee betaaleenheden. In de praktijk wordt overal betaald met de Amerikaanse dollar, maar zodra je dollarcenten terug moet krijgen, krijg je de Cambodjaanse riel terug. Hier kun je ook gewoon weer mee betalen. In de grote steden van Cambodja zijn voldoende pinautomaten te vinden, maar op afgelegen plaatsen (zoals het eiland Koh Rong) niet. Zorg dus dat je voldoende contant geld bij je hebt.

vakantie-combodja

Reisroute Cambodja

Trek voor je vakantie in Cambodja minimaal twee weken uit om een goed beeld te krijgen van het land. De volgende plaatsen mag je zeker niet overslaan:

  • Phnom Penh – voor een goed beeld van de geschiedenis van Cambodja
  • Kampot – een gezellig kustplaatsje vol internationale restaurants (er wonen veel expats)
  • Koh Rong – het ultieme eilandleven
  • Siem Reap – voor Angkor Wat

Om je een idee te geven van een leuke reisroute door Cambodja schreven wij een uitgebreid artikel met een dag-tot-dag-planning.
vakantie-Cambodja

Vervoer in Cambodja

Bus

De afstanden in Cambodja zijn best groot. De reistijd tussen Sihanoukville en Siem Reap is bijvoorbeeld 12 uur per bus. Helaas zijn er in Cambodja veel onbetrouwbare busmaatschappijen. Chauffeurs nemen niet genoeg rustpauzes, rijden niet veilig en backpacks worden gestolen in het laadruim. Gelukkig is er de maatschappij Giant Ibis die wel betrouwbaar is. Deze maatschappij houdt op gps het rijgedrag van de chauffeurs in de gaten en dat vond ik een heel fijn idee. Ik heb dan ook goede ervaringen met Giant Ibis. Kaartjes kun je online makkelijk kopen via 12GoAsia.

Vliegtuig

Tussen Siem Reap en Phnom Penh is het mogelijk om te vliegen. De prijzen hiervoor zijn wel een stuk hoger dan bijvoorbeeld de bus, maar het is een goede optie als je tijd wilt besparen.

Trein

Het is mogelijk om tussen Phnom Penh en Sihanoukville met de trein te reizen, maar deze rijden niet regelmatig. De bus is een betere optie.

Boot

Tussen Sihanoukville en Koh Rong en Koh Rong Saloem varen prima speedboten. Tussen Siem Reap en Battambang vaart een langzame boot die zeer de moeite waard is.


Een reis naar Cambodja op de planning? Dan moet je een visum aanvragen. Klik hier voor een handig overzicht voor het aanvragen van een visum voor Cambodja. Sla tijdens je reis door Cambodja ook zeker het eiland Koh Rong niet over. Hier lees je alles over bountyeiland Koh Rong

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment