Top
  >  Azië   >  Ontdek betoverend Bagan in Myanmar
bagan

Laatst bijgewerkt op januari 29, 2021

De tempelvlakte van Bagan is één van de hoogtepunten tijdens een trip door Myanmar. Vergeet Angkor Wat in Cambodja, de eeuwenoude tempelvlakte in Myanmar is zoveel indrukwekkender! Maak een ballonvaart over de magische vlakte of verken het gebied op de fiets en waan je in een droomwereld.

Bagan, ook wel Pagan genoemd, is een van de oude hoofdsteden van Myanmar. Als mensen aan tempels denken, wordt vaak Angkor Wat genoemd. Maar veel die beide hebben gezien, beamen allemaal dat Bagan vele malen indrukwekkender is. Nog een voordeel: Myanmar is nog niet zo toeristisch en Bagan dus ook niet.
Het gebied van ongeveer 42 vierkante kilometer is bezaaid met stupas en tempels, van heel klein tot ontzettend groot. Een ding hebben ze gemeen: overal staat een Boeddhabeeld binnen. In totaal zijn er maar liefst 4.400 tempels en stupas te vinden, gebouwd tussen de 11e en 13e eeuw. De meest imposante tempels zijn gebouwd door koningen. De andere gebouwen door families om hun waardevolle bezittingen veilig te stellen in het Boeddhabeeld in het gebouw. Hoe groter de stumpa of tempel, des te rijker de familie was.
Niet in alle heiligdommen staan nog de authentieke Boeddha’s; enkele eeuwen geleden plunderden de Indiërs de vlakte en namen de bezittingen mee. Tijdens de zware aardbeving in 1975 zijn ook veel gebouwen en relikwieën beschadigd geraakt. Vandaag de dag is het grootste gedeelte gelukkig weer in ere hersteld.
Bagan in Myanmar
Het wordt aangeraden om zeker twee tot drie dagen uit te trekken om het gebied te verkennen. Je betaalt eenmalig 20 dollar om de regio binnen te komen, vijf jaar geleden was dat nog $10. Dit door het groeiende toerisme. Gelukkig lijkt het nog in geen enkel opzicht op buurland Thailand wat betreft toerisme. Dus hup hup, naar Bagan!
Overnachten Bagan
Slapen doe je in New of Old Bagan of in Nyaung U. In alle drie de dorpen staan genoeg guesthouses, hotels en enkele hostels. De dorpen vormen een goede uitvalsbasis om de tempelvlakte te ontdekken. Veel reizigers kiezen voor een accommodatie in Nyaung U vanwege de betaalbare accommodaties en gunstige ligging naast de tempels. Het is dan ook een prima plek om met de fiets over de vlakte van tempel naar tempel te gaan.
Bagan ontdekken
Er zijn meerdere opties om de vlakte te ontdekken. De manier die er écht uitspringt, is vanuit een luchtballon! Het is een magische en onvergetelijke ervaring. Vroeg in de ochtend word je opgehaald om met zonsopkomst over de tempels te zweven. De ballonvaart kun je al van te voren boeken via Balloons over Bagan. Schrik niet, het is aan de prijzige kant: vanaf $330 per persoon. Maar dan heb je wel een herinnering die je de rest van je leven bij blijft.
De vlakte is groot en je wilt zoveel mogelijk zien als je er eenmaal bent. Een fijne optie is dan om een eigen guide in te huren. Het voordeel hiervan is dat de local je meeneemt naar prachtige tempels waar je op eigen houtje niet zo snel zal raken. Hij neemt je mee naar speciale restaurants en kan je alles vertellen over de tempels, de geschiedenis en de betekenis achter de kleinste details.
Zin in beweging? Dan huur je een (elektrische)fiets, tevens ook dé budgetmanier. Al voor $1.50 huur je al voor een hele dag een simpele fiets. Neem wel een plattegrond en genoeg water mee. In het droge seizoen is het snikheet op de vlakte.
Bagan in Myanmar
De drie mooiste tempels

1. Ananda Pahto tempel
Een van de mooiste en meest indrukwekkendste tempels is de witte Ananda tempel. Je ziet hem al van verre, de gouden piek steekt boven alle andere tempels uit. Neem de tijd voor het verkennen van de tempel en de honderden Boeddha’s die het herbergt. Elke windrichting markeert een Boeddha die het nirvana heeft bereikt. Loop ook een rondje over het complex: de vele details maken het de moeite waard.
2. Htilominlo tempel
Dichtbij Ananda Pahto ligt de tempel Htilominlo. De tempel is een van de meest bijzondere door de details op de buiten muren. Htilominlo werd gebouwd in 1210 door koning Nantaungmya. De koning koos voor deze precieze plek om te bouwen door de symboliek voor hem: op deze plek werd hij uit zes broers gekozen tot koning. Vandaag de dag zijn er nog oude muurschilderingen van  horoscopen te vinden die de tempel moesten beschermen tegen alle vormen van verwoestingen.

Htilominlo tempel Bagan Myanmar

Htilominlo tempel in Bagan, Myanmar

3. Dhammayangyi tempel
Alleen al het verhaal achter de tempel is zeer bijzonder. Koning Narathu regeerde vanaf 1167 over Bagan nadat hij zijn eigen vader vermoordde. Het verhaal gaat dat Narathu nauw betrokken was bij de bouw van de tempel en vele doden op zijn naam heeft staan, van zij die het niet deden zoals hij wilde. Koning Narathu heeft de tempel nooit in zijn volle glorie gezien. Drie jaar na de moord op zijn vader werd hij zelf vermoord.
De Dhammayangyi tempel doet wat betreft grandeur betreft maar een klein beetje onder voor de drie bovengenoemde. Het is wel de allergrootste die je op te tempelvlakte vindt.
Nieuwsgierig naar nog meer tempels? Op de website Bagan vind je alle informatie.
Bagan in Myanmar
Kleding
Bagan is een religieuze vlakte. Zorg er daarom voor dat je schouders en knieën netjes bedenkt zijn. De tempels moet je blootsvoets betreden, trek daarom makkelijke schoenen of slippers aan.
Heb jij Bagan al bezocht? En wat waren jouw favoriete tempels? Deel ze hieronder met ons!

Psst. Do(n’t) tell!

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment