Top
  >  Europa   >  City Guide Stavanger, Noorwegen
City-guide-Stavanger-Noorwegen

Laatst bijgewerkt op augustus 18, 2020

Stavanger is een van de oudste steden in Noorwegen en staat bekend om haar olie-industrie. Klinkt niet heel charmant, of wel? Toch is Stavanger een must-visit op je lijst, geloof me. Stavanger ligt namelijk aan het begin van de adembenemende Lysefjord en haar beroemde Preikestolen (Pulpit Rock). Maar er zijn nog zo veel meer redenen om deze stad te bezoeken. Lees snel verder en ontdek onze ervaringen.

Activiteiten in Stavanger

Stadswandeling

Stavanger is een typische havenstad en ook een van de bestemmingen van de grote cruiseschepen tussen Denemarken en Noorwegen. Je kunt er op de boot stappen voor een Fjord Cruise of direct in de auto of bus stappen en doorrijden naar de volgende bestemming. Maar maak voordat je de reis voortzet, eerst eens een stadswandeling door Stavanger. Trek de wandelschoenen aan en maak je klaar voor een goede slenterdag, want het zal je verbazen wat je allemaal tegen komt. Ik was vooral erg gecharmeerd van idylissche Gamle Stavanger (Oud Stavanger) met haar 150 witte huisjes en de prachtige kathedraal.

City Guide Stavanger Noorwegen

De mooie witte huisjes in Stavanger

Breng ook zeker een bezoek aan het nieuwe gedeelte van Stavanger, aan de straat Holmegate. Hier staan mooie gekleurde huisjes en is veel street art te vinden.

City Guide Stavanger Noorwegen

Holmegate: de straat met gekleurde huisjes in Stavanger

City Guide Stavanger Noorwegen

Holmegate: de straat met gekleurde huisjes in Stavanger

Fjord cruise Noorwegen

In de haven van Stavanger liggen kleine boten die een Fjord Cruise aanbieden door de Lysefjord. Niet over twijfelen, direct boeken en instappen, want de Lysefjord is een van de mooiste fjorden van Noorwegen. En via water is echt de beste manier om de fjorden te bezichtigen.

City Guide Stavanger Noorwegen

Fjord Cruise Noorwegen

De Lysjeford, haar stilte en loodrechte rotswanden zijn adembenemend mooi. De tocht duurt ongeveer 3 uur en vaart door een omgeving met typische Noorse huisjes en watervallen, met als toppunt de bekende Preikestolen: een 600 meter – boven het water hangende – hoge rotswand. Het is heel gaaf om deze immense rots vanaf het water te bekijken, want je kunt hem ook beklimmen. En laat dat nou precies zijn wat wij hebben gedaan. Naast Preikestolen zijn ook de watervallen adembenemend mooi!

City Guide Stavanger Noorwegen

Fjord Cruise Noorwegen

Preikestolen (Pulpit Rock) hike

Als je in de buurt bent, dan kun je er niet omheen: de beruchte Preikestolen hike. Begin net als ons ‘s ochtends vroeg aan het 4 kilometer lange pad naar de top, want dan heb je de grootste kans om zo min mogelijk toeristen tegen te komen.

De eerste veerboot gaat rond 6.30 uur, als de zon nog op moet komen!

City Guide Stavanger Noorwegen

Veerboot naar de overkant voor de Preikestolen hike

Onze wandeling begin bij de Preikestolhytta: een berghut uit 1949 waar je kan slapen, eten of heerlijk kunt bijkomen na de lange tocht.

City Guide Stavanger Noorwegen

Preikestolhytta

De vier uur durende tocht (twee uur heen en twee uur terug) brengt je door moerassen, over beekjes en over rotsen. Het kan af en toe flink pittig zijn, door stijle stukken, maar vergeet tijdens het buffelen vooral niet te genieten van de omgeving. Want wat is dit een prachtige tocht.

City Guide Stavanger Noorwegen

Preikestolen Hike

En na twee uur ploeteren, zweten en soms een beetje afzien, word je aan het einde van de klim beloond met het geweldige uitzicht over de Lysjeford.

Geen last van hoogtevrees? Dan daag ik je uit op het puntje van de Preikestolen te gaan staan of zitten. Dat levert gegarandeerd toffe foto’s op. Het bewijs zie je hier.

City Guide Stavanger Noorwegen

Preikestolen Pulpit Rock

City Guide Stavanger Noorwegen

Preikestolen Pulpit Rock

Culinary Lookout Point

Genoeg gewandeld en gevaren, tijd om te genieten van de andere Noorse kwaliteiten: het eten en het drinken! Een heerlijke plek hiervoor is het Culinary Lookout Point. Wat heel toevallig en heel handig gelegen is op het dakterras van ons hotel voor die nacht.

Laat je verrassen door de lekkernijen die Noorwegen en Stavanger je te bieden hebben, terwijl je geniet van een panorama-uitzicht over Stavanger. Proef de lokale zalm, ham, speciale bieren, heerlijke vleeswaren en handgemaakte geitenkaas. En, onze favoriet, de Lysefjorden Sjokolade. Om je vingers bij af te likken! Dus ga naar de website en boek snel jouw ticket voor dit heerlijke Noorse smulfestijn.

City Guide Stavanger Noorwegen

Culinary Lookout Stavanger

Sola Strand

Mocht de zon doorkomen en je bent een liefhebber van het strand, dan zit je in Stavanger wederom goed. Het Sola Strand is binnen een paar minuten bereikbaar en een fijne plek om even uit te waaien of wat zonnestralen te pakken. Ben je een surf-gek? Goed nieuws! Deze sport wordt hier veel beoefend en ook worden hier jaarlijks kampioenschappen gehouden.

City Guide Stavanger Noorwegen

Sola Beach

Slapen

Comfort Hotel Square

Na de inspannende activiteiten die Stavanger te bieden heeft, is goede nachtrust geen overbodige luxe.

Wij verbleven in het Comfort Hotel Square. Dit moderne en stijlvolle hotel heeft een ideale ligging in het centrum van Stavanger en beschikt over een prachtige groen dakterras. Dus heb je wat lekkers besteld in het restaurant of de bar? Neem het mee, pak de lift naar boven en eat with a view.

Eten

Fisketorget

Stavanger is een havenstad dus je kunt er niet omheen: vis! Een goed restaurant om alles te proeven wat de Noorse wateren te bieden hebben, is Fisketorget: een viswinkel en restaurant in één. Het is – hoe kan het ook anders – direct gelegen aan de haven en chef Karl Erik Pallesen staat bekend om zijn goede visgerechten. Wij hebben hier mogen genieten van een heerlijke lunch. Zoals jullie wellicht weten eet ik geen vis (ja, ja I know..) dus voor mij was deze heerlijke bieten risotto bereid. Smullen!

City Guide Stavanger Noorwegen

Tango Bar & Kjokken

Zin om luxe en uitgebreid te dineren? Reserveer dan een tafel bij Tango Bar & Kjokken van chef en eigenaar Kjartan Skjelde. Neem plaats om het dakterras, geniet van het uitzicht over de haven en het water terwijl je tafel volstroomt met prachtige gerechtjes. Reserveer snel een tafel op de website van Tango Bar & Kjokken, want dit chique restaurant zit snel vol.

City Guide Stavanger Noorwegen

Restaurant Tango Bar & Kjokken Stavanger

City Guide Stavanger Noorwegen

Restaurant Tango Bar & Kjokken Stavanger


Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een reis door de Noorse Fjorden. Zo ben ik ook in de steden Bergen en Haugesund geweest. Heb je het filmpje over de Noorse Fjorden gemist? Bekijk die dan ook, om alle drie de steden in beeld te zien! Meer weten over Bergen? Lees dan hier de City Guide Bergen of lees hier de City Guide Haugesund.
Meer info over Stavanger? Bezoek de website van Stavanger. Wil je meer weten over de Fjorden in Noorwegen? Bezoek dan de website van Fjord Norway.


Psst. Do(n’t) tell!

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment