Top
  >  Azië   >  Rondreizen door Laos: de verborgen parel van Azië
rondreizen-noord-laos-bezienswaardigheden

Laos is wat ons betreft een verborgen parel in Azië. Veel toeristen reizen naar Thailand, Vietnam of Cambodja, maar als je het ons vraagt moet je zeker een weekje in je reisschema reserveren om Laos te ontdekken. Het land dat bekend staat om haar spiritualiteit, culturele erfgoed én natuurschoon, en ondanks dat is er geen sprake van massatoerisme.

Ideale reisduur

Een goede gelegenheid om Laos te bezoeken is wanneer je aan het rondreizen bent door het drielandenpunt tussen Thailand, Laos en Myanmar, ook wel de gouden driehoek genoemd. Je start dan in het noorden van Laos en gaat via het Thaise Chang Rai de grens over. Daarnaast starten ook veel rondreizen door Laos vanuit het zuiden, omdat reizigers dan het land bezoeken wanneer zij de combinatie maken tussen Vietnam, Thailand en/of Cambodja. Welke richting je ook opgaat, trek voor een rondreis door Laos zo’n 1 week tot 2 weken uit. Combineer jij je reis met Thailand, dan delen wij drie steden in het noorden van Laos, die je zeker moet bezoeken.

rondreis-laos-luang-prabang

Luang Prabang

Wanneer je je gaat inlezen over Laos, zul je al snel ontdekken dat Luang Prabang wordt omschreven als een van de mooiste steden van het land. De stad Luang Prabang staat op UNESCO’s Werelderfgoedlijst omdat de stad een rijk cultureel erfgoed heeft. De stad telt alleen al ruim 30 boeddhistische tempels, zoals Wat Xieng Tong; het oudste klooster van de stad.

rondreis-laos-luang-prabang-buddhist-tempel

Sta zeker eens vroeg op om in de ochtend het ‘Tak Bat’ ritueel van de monniken bij te wonen. De (honderden) monniken lopen op blote voeten en in oranje gewaden door de stad om de lokale bevolking te bezegenen. Dit doen zij met bedelnappen; een bak/kom waar voedsel of geld in gestopt kan worden. De monniken krijgen kleefrijst van de bevolking als dank voor hun zegening.

In de Pak Ou grotten is een verzameling van duizenden Boeddhabeelden te bewonderen. Vroeger werden op deze plek kapotte of oude beelden verzameld. De grotten worden daarom ook wel de boeddhagrotten genoemd. Vanaf de grotten heb je een mooi uitzicht over de Mekong rivier, die hier samenvloeit met de Nam Ou rivier.

Ook een bezoek aan de Kuang Si watervallen, met haar prachtige turqoise kleur, mag niet op het lijstje ontbreken. De perfecte plek voor een verfrissende duik.

rondreis-laos

Tip: zoek je nog een leuk souvenir of vind je het leuk om even te struinen? Bezoek dan de avondmarkt. Iedere avond te bezoeken, gevestigd aan de hoofdstraat.

Vang Vieng

Vang Vieng is weer zo anders dan Luang Prabang. De stad is gelegen in het midden van Laos. Het decor wordt gevuld met kalkstenen karstbergen en vergezichten aan rijstvelden.

rondreis-laos-vang-vieng

De schoonheid van deze regio maakt het dan ook erg leuk om een fiets te huren en het gebied te fiets te verkennen. Zoek je iets meer avontuur? Ga ziplinen en geniet van het adembenemende uitzicht! Wij kozen ervoor te gaan tuben, waarbij je met een opgeblazen band (een donut) over de Nam Song rivier vaart. Er is een begin- en eindpunt en tussendoor heb je de mogelijkheid om te stoppen bij de bars die aan de rivier gelegen zijn.

Een bezoek aan de Blue Lagoon mag zeker niet ontbreken. De laguna met haar helderblauwe water is een fijne plek om te relaxen.

rondreis-laos-vang-vieng-rivier

Vientiane

Gelegen aan de oevers van de Mekong-rivier, vind je de hoofdstad van Laos: Vientiane. Langs de rivier zijn veel bars en restaurants gelegen; leuk om dus te bezoeken om te genieten van het uitzicht of lekker te gaan eten en drinken.

Ook in deze stad is het leuk om een fiets te huren om de mooiste bezienswaardigheden te kunnen ontdekken. Zoals bijvoorbeeld Patuxai, dat ook wel de ‘Arc de Triomphe’ wordt genoemd. Pha That Luang is een van de belangrijkste boeddhistische heiligdommen en een nationaal symbool voor Laos. De gouden stoepa is een belangrijk bedevaartsoord voor de lokale bevolking. De plek waar men komt om te mediteren, te wandelen en te genieten van de omgeving.

rondreis-laos-vientiane-pha-that-luang

Maar ook de tempel Wat Si Saket is een bezoek waard. Hier ligt een enorm gouden Boeddhabeeld en een kloostermuur met ruim 8000 boeddha’s!

Vanuit hier kun je er natuurlijk voor kiezen om verder af te reizen richting het zuiden van Laos, of om de grens weer over te gaan naar Thailand wanneer je zoals wij een combinatiereis maakt. Laat je ons weten wat jouw route is geweest en welke bezienswaardigheden je absoluut niet mag missen volgens jou?

post a comment