Top
  >  Fashion & Beauty   >  Snowboard- en skischoenen kopen: de tips!
skischoenen-kopen-tips

Laatst bijgewerkt op juli 23, 2020

De juiste wintersportschoenen vinden kan een hele opgave zijn. Wij helpen je graag een handje; daarom hier een aantal tips voor als je snowboard- of skischoenen gaat kopen. Lees snel verder.

Vind de juiste skischoen

Het is belangrijk om altijd skischoenen te passen met sokken aan. Maak alle gespen goed open om de schoen aan te trekken. Wanneer je volledige voet in de schoen zit maak je alle gespen weer vast. Belangrijk is dat je voet stevig vast zit in de schoen, vooral het midden van de voet van de hiel. En je moet je tenen kunnen bewegen.
Als je mooi recht op gaat staan, moeten je tenen lichtjes tegen de voorkant van de schoen komen. Is dit niet het geval, neem dan een maatje kleiner. Wanneer je alle gespen goed strak aantrekt gaat je voet al meer in skistand staan waardoor de voet nog iets naar achter schuift. Dit is ook het geval als je aan het skiën bent. Raken je tenen nu nog steeds de voorkant van de schoen, ga dan voor een maat groter. Loop vervolgens een stukje en laat de schoen even aan je voet zitten, op deze manier krijg je een beter beeld van mogelijke knellingen. Skischoenen zijn er in verschillende modellen waardoor het soms even passen is voordat je de juiste skischoen voor jouw voet gevonden hebt. Sommige zijn gemaakt voor een smallere voet, anderen bijvoorbeeld weer voor een wat bredere kuit.
skischoenen-kopen-tips

Vind de juiste snowboardschoen

Ervaren snowboarders hebben andere eisen aan een snowboardschoen dan beginnende boarders. Stap de winkel dus niet uit met het eerste, beste paar maar laat je informeren en pas verschillende soorten en ook maten!
Beginnende snowboarders zijn over het algemeen op zoek naar een zachte, flexibele snowboardschoen die veel comfort geeft en daarnaast tolerant (vergevingsgezind) is.  De ervaren snowboarder is op zoek naar snowboardschoenen met goede ondersteuning, ook tijdens hoge snelheden en de schoenen moeten het vertrouwen en de zekerheid bieden om stabiel te blijven. Dit type schoen is vaak wat stijver. De experts zijn gebaat bij snowboardschoenen die bij hun stijl passen. Voor snelheid en freeride adviseren wij een schoen met relatief stijve flex. Voor park rijders die regelmatig sprongen zullen maken; medium flex.

Verschillende sluitingssystemen

Fast lock: Dit is een snel en eenvoudig sluitingssysteem. Trek het koord aan, zet hem vast en klaar is Kees! Geen veters meer strikken, dus je staat zo op de piste! Je kunt je boots in twee bewegingen vastmaken: 1. trekken aan de veters 2. de koordstopper vastzetten, en klaar!
Boa: Dit is een krachtig sluitingssysteem waarbij je via een draaiknop de ijzeren koorden kunt aanspannen. Ook zonder veters. Super eenvoudig ook om de schoenen weer los te krijgen.
Veters: Vaak wordt het vetersysteem nog gezien als het beste systeem waarbij je alles helemaal persoonlijk vast kan zetten. Misschien is het wat lastiger om de boots met veters super strak te krijgen maar als je precies de goede maat kiest is dit eigenlijk niet nodig.  Duurdere snowboardschoenen zijn vaak voorzien van een dubbele sluiting zodat je onder en boven los van elkaar vast kunt zetten. Dit is super handig en biedt veel mogelijkheden want niet iedereen wilt zijn schoenen rondom de voeten even strak als rondom de onderbenen.
skischoenen-kopen-tips


Inspiratie opdoen voor je volgende wintersportvakantie?

post a comment