Ecotoerisme: wat is het en hoe kan jij meehelpen?
Laatst bijgewerkt op juli 29, 2020
De laatste tijd houden steeds meer mensen rekening met de natuur en zien zij het belang van duurzaamheid in. Zo wordt er meer aandacht besteed aan ecotoerisme en kan ook jij je steentje bijdragen. Ben jij benieuwd hoe? Wij vertellen je er hieronder meer over.
Wat is ecotoerisme?
Ecotoerisme is het verantwoord reizen naar natuurgebieden, waarbij het milieu beschermd blijft en het welzijn van de plaatselijke bevolking wordt ondersteund. Naast dat ecotoerisme de sociale en ecologische impact zo klein mogelijk wil houden, wil ecotoerisme ook actief bijdragen aan het behoud van het natuurlijk erfgoed. Hier valt onder andere de biodiversiteit onder. Makkelijker gezegd: ecotoerisme zorgt ervoor dat de volgende generaties ook van alle mooie plekken kunnen genieten waar jij al bent geweest. Naast ecotoerisme bestaat er ook duurzaam toerisme en natuurtoerisme.
Duurzaam toerisme
Duurzaam toerisme gaat over het algemeen over omgaan met de natuur. Duurzaam toerisme wil er onder andere voor zorgen dat de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk wordt. Zo kun je je, bij het plannen van een reis, bijvoorbeeld afvragen of er door bepaalde bedrijven en accommodaties gebruik wordt gemaakt van groene energie en/of zonnepanelen. Daarnaast gaat duurzaam toerisme over het compenseren van de CO2 uitstoot tijdens een vakantie en of buitenlandse boeren een eerlijke prijs vragen voor biologisch of duurzaam verbouwde groenten en vlees.
Natuurtoerisme
Natuurtoerisme heeft als doel om in de natuur te zijn en er met respect mee om te gaan. Denk hierbij aan activiteiten als een safari, duiken of bergbeklimmen. Natuurtoerisme zegt niets over hoe duurzaam verantwoord een reis is. Dus de CO2-uitstoot van een vliegtuig heeft weinig te maken met natuurtoerisme, wat wel ter sprake komt bij duurzaam toerisme.
Zo draag jij een steentje bij
Wil jij ook graag bijdragen aan een beter milieu? Houd dan onder andere rekening met waar je naartoe gaat, hoe je reist, wat je koopt en wat je precies gaat doen. Hieronder lees je een aantal tips.
Duurzame hotels
In plaats van te overnachten in een gewoon hotel, kun je ook overnachten in een ecologisch hotel. Deze hotels geven veel aandacht aan het milieu. Zo gaan zij duurzaam om met water, afval en energie. Daarnaast help jij ook mee door de producten, die je soms in een badkamer van een hotelkamer vindt, ongebruikt te laten staan. Wanneer jij deze producten gebruikt, zorgt dat voor veel plastic afval en zal je de productie van plastic flesjes blijven stimuleren. Neem daarom altijd zelf herbruikbare potjes en flesjes mee.
Blijf dichtbij huis
Een andere manier om milieubewust te reizen is om niet te ver op vakantie te gaan. Zonder dat je het misschien weet zijn er heel veel mooie plekjes in je omgeving. Je hoeft dus echt niet ver van huis te gaan om te kunnen genieten van mooie en unieke plekken.
Heb je toch de behoefte om verder weg te gaan? Reis dan zoveel mogelijk met de bus, de trein of de auto. In het ecotoerisme geldt één regel: denk eerst na over de impact die je hebt op het milieu, voordat je iets onderneemt.
Souvenirs
Je kunt ook meehelpen door bepaalde producten niet te kopen. Wanneer je op reis gaat, koop dan geen souvenirs die gemaakt zijn van dierlijke producten. Koop in plaats daarvan een souvenir waarvan de opbrengsten ten goede komt aan de lokale bevolking. Dit kan lokaal handwerk zijn of producten van gerecyclede materialen.
Duurzaam vliegen
Natuurlijk is helemaal niet meer vliegen onmogelijk. Een vliegtuig is echter helaas het meest vervuilende vervoersmiddel voor het milieu. Een korte vlucht betekent vaak meer CO2 uitstoot dan een lange autorit. Gelukkig kun je er wel voor kiezen om zo duurzaam mogelijk te vliegen. Zo kun je beter een directe vlucht boeken in plaats van een vlucht met tussenstops. Een tussenstop betekent namelijk dat je twee keer moet opstijgen, waardoor er extra veel kerosine wordt verbruikt. Een andere tip is om te vliegen met een groot toestel. Grote vliegtuigen verbruiken namelijk gemiddeld minder brandstof dan kleine vliegtuigen. Je kunt ook kiezen voor een duurzame luchtvaartmaatschappij. Zo is KLM het meest efficiënt op het gebied van brandstofverbruik.
Milieuvriendelijke activiteiten
In plaats van je te vermaken in een pretpark, kun je ook milieuvriendelijke activiteiten op het programma zetten. Denk bijvoorbeeld aan een stad verkennen per fiets, mountainbiken door de natuur of het volgen van een yoga-les. Met een groot aanbod aan yoga retreats in Europa zijn er genoeg alternatieven.
Duurzame bedrijven
Wanneer je graag duurzaam wilt reizen en zoveel mogelijk rekening wilt houden met de natuur en het milieu, zoek dan van tevoren alvast naar duurzame bedrijven zoals hotels en restaurants. Zo weet je zeker dat je in ieder geval duurzaam overnacht en luncht en/of dineert. Onderstaande Nederlandse voorbeelden dragen in ieder geval al hun steentje bij aan een duurzamere planeet:
Hotel landgoed Zonheuvel
Op de Utrechtse Heuvelrug vind je het groene Hotel Landgoed Zonheuvel. De hotelkamers zijn volledig ‘groen’ ingericht. Zo wordt de plafondverwarming gehaald uit de aardwarmtebron van het hotel, gebruiken ze regenwater voor de toiletten en verbouwen ze een deel van hun groentes en kruiden in hun eigen moestuin. Verser kan niet!
Restaurant Op de Brusse in de Heurne
Een kleinschalig restaurant, maar wel met de juiste instelling. Het motto bij dit ‘groene’ restaurant is: ‘van grond tot mond’. De chef-kok werkt samen met een gastvrouw zonder ander personeel. Het bijzondere aan dit restaurant is dat zij bijna alle producten zelf maken. Zo oogsten zij onbespoten groenten en fruit uit eigen moestuin. En hoe bijzonder is dit: ze maken kaas, yoghurt en pudding van eigen koeienmelk. Daarnaast verwerken ze ook nog eigen scharreleieren en vlees in de gerechten. De overige ingrediënten worden gekocht bij lokale boeren, die ook werken met respect voor het milieu en dierenwelzijn.
Falafval
Falafval heeft als missie om voedzaam eten te redden van prullenbakken, en daardoor de afvalberg te verminderen. Bij Falafval vinden ze dat de manier waarop mensen nu met eten omgaan, waarbij een groot deel van wat er wordt geproduceerd weer weg wordt gegooid, echt niet meer kan. Naast een missie hebben ze ook een motto: de één zijn afval, is de ander zijn falafel. Het bedrijf maakt duurzame falafel van groente en fruitpulp, wat overblijft na het persen van sap. Wanneer er fruit en groenten wordt geperst voor een sapje, worden er kilo’s groenten en fruit weggegooid. Al dit overgebleven groenten en fruit gebruiken zij voor heerlijke falafel in de smaken wortel, bieten en spinazie. Klinkt best lekker toch?