Top
  >  Europa   >  Kunst en natuur tijdens je weekendje weg in Oisterwijk
Oisterwijkse-Bossen-En-Vennen

Parel in ’t groen. Het is niet voor niks de bijnaam voor Oisterwijk, een lief dorpje grenzend aan het grotere Tilburg. Omringd met schitterende bossen en vennen was én is dit een inspiratiebron voor vele kunstenaars en een walhalla voor wandelaars en fietsers. Samen met het historische centrum, de bourgondische sfeer en mooie winkels is Oisterwijk een dikke tip voor een weekendje of midweekje weg. Wij snappen wel dat het in 2020 werd bekroond tot één van de mooiste dorpen van Nederland!

Een kleurrijke oase van bos, heide en vennen

Het eerste wat opvalt als je Oisterwijk bent, is het vele groen. In het knusse centrum staan meerdere monumentale bomen en je vindt er een mooi parkje. Maar het mooiste groen vind je net buiten het dorp, in de Oisterwijkse Bossen. Met de ‘Parelexpress’ rijd je vanaf het centrum naar deze kleurrijke oase van bos, heide en vennen waar verschillende kronkelende wandelroutes je langs de mooiste uitkijkpunten leiden. Niet voor niks dat hier regelmatig een huwelijksaanzoek plaatsvindt!

Oisterwijk-Parelexpress

Wist je dat de vennen ontstaan zijn door prehistorische weersomstandigheden en werden bevaren door ruige, roodharige Vikingen? Tot de dag van vandaag wonen er in dit gebied meer rossige mensen dan elders in het land, een souvenirtje uit het oude Scandinavië.

Nergens anders vind je vo veel vennen die zo dicht bij elkaar liggen en dankzij het type aarde en water groeien er zeldzame planten en bloemen, welke weer bijzondere beestjes aantrekken. Al met al hebben we hier dus te maken met een stukje uniek natuurgebied waar wandelaars en fietsers hun hart kunnen ophalen of waar je na een dagje winkelen en borrelen even compleet tot rust komt.

En, bourgondisch als Oisterwijk is, zijn er meer dan voldoende cafeetjes en restaurantjes onderweg om je accu, of die van je fiets, weer op te laden.

Een inspiratiebron voor vele kunstenaars

Geboren, getogen en het grootste deel van zijn leven gewerkt in Noord-Brabant. We hebben het over de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh, die hield van ‘de stemming der jaargetijden’. De hierboven beschreven groene gebieden zijn niet alleen een lust voor de ogen van een natuurliefhebber, maar ook een inspiratiebron voor, bekende en minder bekende, kunstenaars. Kleurrijk in de herfst, fris in het voorjaar, mysterieus in de winter en levendig in de zomer.

Je kan wel stellen dat Oisterwijk een kunstig plaatsje is, want je treft er verrassend veel kunstprojecten en galerieën, voor elke smaak en elke portemonnee. Allemaal op steenworp afstand van elkaar.

Een wisselende collectie van bijzondere stukken met een goed verhaal vind je in Gallery van Dun, gevestigd in een prachtig, monumentaal pand. Dubbel feest! De nieuwe galerie Kust op 12 bevindt zich ook in zo’n mooi pand en laat de expositie van verschillende kunstenaars zien. Als je geluk hebt, zie je ze in actie in hun naastgelegen atelier. Hedendaagse kunst bewonder je in MPV Gallery waar ruimte is voor de presentatie van ruim 40 opkomende kunstenaars.

Wie geen genoeg krijgt van kunst, moet zeker eens Oisterwijk bezoeken in de maand juni. Dan verandert het historische centrum in een soort openluchtmuseum; een kunstfestival voor jong en oud. Art in Oisterwijk heeft als motto ‘de hoogste kwaliteit met de laagste drempel’ en dat is goed gelukt want zelfs voor een kunstleek als ik, was het een cadeautje om dit kunstige dorp te bezoeken.

art-in-oisterwijk

Oisterwijk was dé plek om leer te looien

Waar Eindhoven Philips heeft, heeft (of eigenlijk had) Oisterwijk de Koninklijke Verenigde Leder fabriek. In de volksmond: KVL. Op het hoogtepunt was het de grootste lederproducent en distributeur van Europa en werkten er 1200 mensen. Wie weet kent jouw vintage designer handtas dus wel haar oorsprong in het Brabantse Oisterwijk.

De vele vennen en eikenbomen rondom het plaatsje zorgden ervoor dat dit de ideale plek was om leer te looien. Destijds groeide en floreerde het dorp op deze business maar door de strenge milieueisen moesten in het jaar 2000 de deuren uiteindelijk sluiten. De natuur deed een vreugdedansje maar KVL terrein lag er jarenlang verlaten bij. In 2009 werd dit terrein gekocht door de gemeente Oisterwijk en de provincie Noord-Brabant.

Inmiddels hebben de vijf gebouwen een nieuwe bestemming gevonden waarbij ambachtelijkheid en vakmanschap leidende thema’s zijn. De verlaten fabrieksgrond is nu een hippe hotspot gevuld met 60 bedrijven en honderden bezoekers per dag. Zij drinken koffie van vers gebrande bonen bij Rozema & Van Schijndel en bewonderen kunst bij het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) waar kunstenaars van over de hele wereld keramiek masterclasses volgen. Bierliefhebbers nemen een kijkje en een glaasje bij bierbrouwerij Work In Brew en de lekkerbekken gaan even langs Bij Robèrt. De meesterbakker die we allemaal kennen van Heel Holland Bakt heeft hier zijn bakkerij, patisserie en winkel. Neem plaats in De Kazerne om je te laten verassen door zoete en hartige gerechten van Robèrt van Beckhoven.

rozema-en-van-schijndel-koffiebranderij

Overnacht in een oude leerfabriek

Je leest het al: in Oisterwijk wil je een lang weekend of midweek verblijven. Gelukkig zijn er meer dan voldoende fijne opties om te overnachten!

Als middelpunt op het KVL terrein, in de oude leer fabriek vind je het NEO KVL Hotel. Het pand is van top tot teen gerenoveerd en heeft de looks waarmee het zo op de cover van een glossy magazine zou kunnen staan. De oorspronkelijke binnenplaats heeft een glazen dak gekregen en is gevuld met grote planten en opvallende design meubels. Dat is nog eens een mooie, moderne variant van een atrium!

Door het hele hotel zie je kunstige knipoogjes naar de geschiedenis van de leerfabriek, zoals leren details in de hotelkamers, oude werkattributen en een compleet leren muren in het atrium.

Ik had het geluk om er te overnachten tijdens het openingsweekend en een rondleiding te krijgen door dit ruime hotel. De 68 hotelkamers zijn verdeeld over vier kamertypes van verschillende groottes en prijsklassen en beschikken allemaal over een goddelijk bed, een fijne regendouche en een fluffy badjas. Wil je de hotelkamer niet uit, wat heel begrijpelijk is, dan maak je gebruik van de aanwezige smart tv en 24/7 roomservice.

Ontbijten en lunchen doe je in het NEON restaurant en in de naastgelegen lobby bar strijk je neer voor goed glas wijn of een frisse cocktail. Maar er is meer! Bij het NEO KVL Hotel vind je op de bovenste verdieping een sky bar met uitzicht over het KVL terrein en Oisterwijk en in het souterrain een spa waar je terecht kunt voor een massage of saunabezoek.

Ik kan niet wachten om hier over een tijdje weer te zitten en te kijken hoe het hotel floreert als het helemaal ‘up and running’ is.

Boek je verblijf

Ontdek de diverse kamertypes en boek jouw weekendjeweg naar Oisterwijk: bekijk kamertypes.

 

NEO KVL Hotel Atrium

Enthousiast over Oisterwijk?

Ik was blij verrast door alles wat dit knusse, kunstige en groene Brabantse dorpje te bieden heeft. Ideaal voor een weekend of midweek weg!
Alle informatie over wat te doen en waar te gaan vind je op Bezoek Oisterwijk.

post a comment