Top
  >  Rondreizen & Backpacken   >  Zo reis jij zonder zorgen! 
vw-camper

Laatst bijgewerkt op januari 29, 2021

Hoe vaker je op reis gaat, hoe relaxter je voor vertrek wordt. Soms iets té relaxt, waardoor je op locatie enorm baalt omdat je erachter komt dat de route niet haalbaar is, omdat je met het openbaar vervoer niet van A naar B kunt komen of omdat je van alle stekkertjes toch nét dat ene stekkertje bent vergeten die zo ongeveer je hele reis vastlegt, namelijk die van je camera. Wellicht heb je het al eens voorbij horen komen: “pics or it didn’t happen”. Wanneer je voor je werk alles vastlegt, is dat wel even wat er door mij heen ging. Oops!
In ieder geval: tijd voor een praktisch artikel hoe jij voorbereid en zonder zorgen op reis kunt gaan!

Plan je reis

Stap 1 voor jullie typen leek mij logisch, maar toch heb ik mij zelf hierop betrapt. Want iets zeggen is namelijk anders dan doen. Na een wereldreis en meerdere rondreizen, word je namelijk al best makkelijk. En dat uit de mond van een controlfreak. Geloof het of niet!
Misschien juist wel omdat ik thuis altijd alles op orde wil hebben, is het zo fijn om even los te laten wanneer ik aan het reizen ben, tot dat het niet gaat zoals ik (komt ‘tie:) in mijn hoofd had. Dan gaat er een groot luchtalarm af, is er paniek en stort de wereld in. Oké, zo erg is het niet, maar toch best teleurstellend als je graag ergens naar toe wilt en dat kan dan ineens niet meer. Dus: plan je reis!

Reizen zonder zorgen

Turtle island, Griekenland

Hoeveel tijd heb je ter plekke, dus zonder reistijd? Welke steden of gebieden wil je graag zien? Hoe kom je van A naar B: is dat met openbaar vervoer, heb je privévervoer nodig of huur je een auto? En als je dan een auto huurt, waar huur je deze? Juist dit soort kostenposten kunnen de totale reissom flink doen oplopen, terwijl je er tegelijkertijd met een beetje research flink op kunt besparen. Zo heb je voor het huren van een auto veelal een creditcard nodig: met je American Express Platinum kaart kun je bijvoorbeeld bij Hertz verhuurbedrijven korting of een upgrade krijgen. Toch weer mooi meegenomen! Hoe zijn de wegen: is 100 km in dat ene land vergelijkbaar met 100 km in Nederland? Bij slechte wegen is dat namelijk totaal niet vergelijkbaar en kun je er ontzettend lang over doen. Download ook de app Maps.me, zodat je altijd en overal je route paraat hebt. Mocht je even geen bereik hebben, dan is er geen man over boord. Ook kan het zijn dat je onderweg langs mooie uitkijkpunten komt of dat je door pittoreske dorpjes rijdt waar je graag even wilt stoppen. Doe research zodat je dit ter plekke niet meer hoeft te doen en je meer tijd hebt om te genieten van je welverdiende vakantie!

Wat ga je er doen?

Wanneer je weet op welke bestemmingen je komt, wanneer je daar bent en hoe lang je er verblijft, kun je je bezig gaan houden met de activiteiten. Wat is er allemaal te doen? Wat zijn de highlights, must do’s of de dingen die ik niet mag missen voordat ik weer doorreis? Google is your mate! Lees leuke blogs om verhalen van reizigers of locals te ontdekken. Vooral belangrijk om bij specifieke activiteiten en accommodaties die je écht wilt doen of waar je écht wilt verblijven te kijken of je deze vooraf moet boeken. Tip: soms krijg je korting wanneer je meerdere nachten bij een hotel verblijft. Vraag dit dus na! Ook bij activiteiten krijg je vaak korting wanneer je via één aanbieder meerdere activiteiten boekt. Mijn advies: vergelijk het aanbod en de prijs via de website van bijvoorbeeld het hotel, maar ook tussenpartijen zoals een Booking, Trivago of Expedia. Soms biedt de tussenpartij kortingen aan omdat zij dit in grote aantallen van te voren opkopen, maar daarnaast betalen ze aan deze bedrijven ook hoge bedragen aan commissie en hebben ze soms liever dat je het direct boekt. Moeite waard dus om dit even te controleren voordat je iets boekt. Raadpleeg naast Google ook eens de site van je creditcard aanbieder. Sommige creditcard aanbieders bieden extra’s. Zo krijg je via American Express  privileges bij hotels, restaurants en concerten. Iets waar ik mij een lange tijd niet bewust van was. Een creditcard is een betaalmiddel en that’s it. Wrong! Het kan daadwerkelijk jouw ervaringen unieker maken, dus hup: check it out before you leave!

Reizen zonder zorgen

Navagio Shipwreck Beach

Verzekering & Bankzaken

Brengt mij meteen bij punt 3: regel je bankzaken! Ik hoor zo vaak horrorverhalen van reizigers die geen verzekering hebben afgesloten en in het ziekenhuis belanden. Voor die paar euro kun jij met een fijn gevoel vertrekken. Reizen zonder zorgen dus! En ga je vaker, sluit dan je verzekering af voor het hele jaar. Zelfs een nachtje weg in Nederland is dan volledig verzekerd! En zoals ik eerder al liet vallen: regel een creditcard. Bij sommige creditcards zit de verzekering al inbegrepen. Zo biedt American Express een reisongevallen en reisongemakken-verzekering. Daarbij kun je veel accommodaties alleen boeken met een creditcard omdat ze dan een ‘garantie’ willen. Ook zie ik dit steeds vaker bij activiteiten en excursies. Daarnaast wordt in winkels onze betaalpas, Maestro, niet altijd geaccepteerd en uiteraard een credit card wel. Dit is echt één ding dat ik veel gebruik op reis en ook echt veel profijt van heb. Heb je nog geen creditcard? Dan is het goed om eens rond te kijken. Sommige aanbieders werken met een punten-spaarsysteem waardoor je bij elke euro die je uitgeeft, spaart voor kortingen en voordelen. American Express biedt bijvoorbeeld zo’n spaarprogramma.
Regel dit een aantal weken voordat je vertrekt zodat je alles op tijd in huis hebt.

Zorg dat je al je documenten digitaal hebt

Veel reizigers printen al hun documenten en nemen dit mee, tot dat dit kwijt raakt of je het ‘even niet kunt vinden’ (zoals mijn broer het graag verwoord) en je dan halsoverkop naar een internetcafé op zoek moet om alles snel te regelen. Om die reden heb ik vaak al mijn documenten ook digitaal. En tegenwoordig accepteren ze dit ook al vaker, omdat ze dan de code vanaf je mobiel kunnen scannen.

Maak een checklist

Ik neem vrij veel mee op reis en verbaas mij hoe vaak ik toch elke keer op locatie ben en denk: volgens mij heb ik alles wel. Tot die ene keer dat de accu van mijn camera leeg was en ik de lader was vergeten. Heel de stad door gegaan, maar de originele lader van Nikon was overal uitverkocht en de camera reageerde niet op laders van een ander universeel merk.
Ga je vaker op reis, maak dan voor jezelf een checklist zodat je die elke keer weer even langs kunt lopen en je zeker weet dat je alles hebt!

Niet te vergeten

Ben je lang op reis of ga je op een excursie waarbij je veel filmt of foto’s maakt? Dan is een powerbank en extra accu echt een uitvinding. Oh en breng ook je harde schijf. Nou ja, als je een langere tijd weg bent dan. Want ja, er crasht weleens een camera, er wordt er ook weleens één gestolen, er valt wat in het water of je krijgt een natuurlijke douche zonder dat je er om vroeg en dan zijn al je beelden verloren! Gewoon een tip van flip.
Reizen zonder zorgen


Dit artikel is geschreven in samenwerking met American Express. Travel Rumors kiest alleen samenwerkingen uit, wanneer wij daadwerkelijk achter het product, de dienst of het bedrijf staan. Het moet volledig bij ons passen en zijn daarom erg blij met dit soort samenwerkingen, omdat wij deze verhalen graag met jullie delen!


In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment