Top
  >  Afrika   >  Zuid-Afrika: de mooiste natuur in en rondom Kaapstad
Zuid-Afrika-Kaapstad

Laatst bijgewerkt op juli 14, 2020

Kaapstad staat bekend als een van de mooiste steden ter wereld en dat is zeker terecht! Kaapstad en omgeving bieden je alles wat je zoekt tijdens een vakantie: een hippe stad, cultuur, een rijke historie en natuurlijk zon, zee en strand. Maar wat de stad echt uniek maakt is dat je binnen no-time de drukte achter je laat en je je omringt door fantastische natuur.

Kirstenbosch

Paradijsvogelbloemen en prachtige protea’s met gele, oranje of roze bloemen. In Kirstenbosch, de kleurrijke botanische tuin van de stad, verruil je het geluid van razende auto’s door dat van tsjirpende vogels. Kirstenbosch ligt tegen de oostelijke helling van de Tafelberg aan en is zo’n 560 hectare groot. Ondanks dat de tuin populair is onder ‘Capetonians’ en toeristen, zijn er nog genoeg slingerpaadjes die je naar geheime plekjes leiden.

Om vogels te kunnen spotten, die hoog in de bomen zitten, maak je een wandeling over de Boomslang: de 130 meter lange Tree Canopy Walkway. Zoals de naam al doet vermoeden, is de vorm van de brug geïnspireerd door de vorm van een slang. Bijna onzichtbaar kronkelt de brug tussen de boomtoppen door. De verschillende uitzichtpunten op de brug geven een panoramisch beeld over het glooiende landschap van de tuin, dat omringd is door enorme bergtoppen.

In de zomer kun je iedere zondagmiddag genieten van een openluchtconcert in het amfitheater van Kirstenbosch. Picknick, wijn, een mooie zonsondergang en muziek: wat heb je nog meer nodig om van de zomer in Kaapstad te genieten?

Table Mountain National Park

Vanuit de stad heb je ze natuurlijk al zien liggen: Table Mountain, Lion’s Head en Signal Hill. Je hoeft maar net de stad uit te gaan om bij Table Mountain National Park te komen, waar alle drie de bergen onderdeel van zijn. Het national park is nog veel omvangrijker dan ‘slechts’ deze drie bergen: het loopt van Signal Hill in het noorden helemaal tot Cape Point in het zuiden. Dus: tijd voor activiteit in de natuur! Trek je wandelschoenen aan, neem genoeg water mee, zonnebrandcrème (maar ook een trui!) in je tas en vergeet ook zeker je camera niet.

Tafelberg

Waar je ook bent in de stad, er is bijna geen plek waar je de Tafelberg niet kunt zien. Behalve dan op de momenten dat er een dik wolkendek als een tafelkleed over de 3 kilometer lange berg ligt. Lees: vaak in de ochtend en regelmatig ook gedurende andere momenten op de dag..  De Tafelberg is 260 miljoen jaar oud en is daarmee een van de oudste bergen ter wereld. Je kunt op twee manieren naar de top: met de kabelbaan (binnen 10 minuten sta je ineens een kilometer boven de stad!) of te voet. Neem bijvoorbeeld één van deze routes:

  • Platteklip Gorge: staat ook wel bekend als ‘the highway to the top’ en is om die reden de meest bewandelde route. Dit is ook de route die de zeevaarder António de Saldanha nam die, voor zover bekend is, de eerste Europeaan is die de Tafelberg beklom. De route is smal en steil, maar de rotsen vormen een soort trap omhoog waardoor het goed te doen is.
  • Skeleton Gorge: een uitdagendere route naar de top, die start vanuit Kirstenbosch. Vanaf Kirstenbosch loop je via het bos, door een kloof recht door een waterval, naar boven.
  • India Venster: misschien wel de mooiste, maar in elk geval de spannendste, route. Deze route vraagt wat van je conditie én van je lef. Als je deze route wil lopen, overweeg dan om dit met een gids te doen.

Vergeet niet om wat energie over te houden voor de unieke wandeling op het tafeldek zelf.

Beware: het weer rondom de Tafelberg kan onverwachts omslaan. Check dus zeker de weersverwachting voor je start aan je hike. Kies bij twijfel voor een niet al te moeilijke route.
Kaapstad-Tafelberg

Lion’s Head

Tussen Table Mountain en Signal Hill vind je Lion’s Head. De berg dankt haar naam aan het feit dat de vorm lijkt op die van een liggende leeuw, met zijn hoofd richting de Tafelberg. Vanaf Signal Hill Road start je je hike naar de top. Je loopt rondom de berg naar boven waardoor je een waanzinnig 360° view over de stad krijgt. Iedere zijde van de berg geeft weer een ander uitzicht: de 12 Apostelen, de Tafelberg, Camps Bay en de Atlantische Oceaan. Het pad begint breed maar wordt al gauw smaller en steiler. Een deel van de route moet je over de rotsen naar boven klauteren en je passeert zelfs een paar ijzeren ladders die recht omhoog gaan. Om deze hike te doen moet je dus wel een beetje gevoel voor avontuur hebben! De beste momenten om Lion’s Head te beklimmen zijn vlak voor zonsopgang of -ondergang. Let wel op: blijf na zonsondergang niet te lang op de top, het is niet prettig om in het donker naar beneden te gaan.

Voel je er niet zoveel voor om de 669 meter hoge berg te beklimmen? Niet getreurd: je kunt ook van dezelfde uitzichten genieten op lagere hoogte. Volg de trails Lion’s Head Path en Top Road voor een wandeling van 4,2 km rond de voet van de berg.

Kaapstad-Bo-Kaap

Ook vanuit de kleurrijke wijk Bo Kaap is Lion’s Head zichtbaar.

Kaapstad-Tafelberg

Aan het begin van je hike naar de top en bovenop heb je uitzicht op de Twaalf Apostelen.

Signal Hill

In de 17e en 18e eeuw gebruikten Nederlandse kolonisten vlaggen om arriverende schepen te waarschuwen en instructies te geven over het weer. Met andere woorden: ook vanaf hier heb je weer een spectaculair uitzicht over de stad en de zee. Het fijne aan Signal Hill is dat je met de auto omhoog kan rijden. Dit maakt het de perfecte sundowner na een lange rijdag of na je hike naar de top van Lion’s Head.
Tip: ga je naar Robben Island om meer te leren over de geschiedenis van Zuid-Afrika? Vanaf het eiland kun je de perfecte foto maken van de drie iconische bergen.

Cape Peninsula

Je bezoek aan Table Mountain National Park is niet compleet zonder een trip rond Cape Peninsula (Kaap Schiereiland). Dat Table Mountain National Park heel anders is dan een typisch Zuid-Afrikaans game reserve, zie je ook hier terug in de rijke flora en fauna van het schiereiland.
De meest voor de hand liggende manier om Cape Pensinula te ontdekken is met een huurauto. Maar om het glooiende (lees: het bergachtige) wegdek echt goed te ervaren is een ritje op een wielrenfiets of een motor een aanrader! Voor de fietsers onder ons: huur je fiets of boek een fietstour bijvoorbeeld bij Bikes ’n Wines en bereid je voor op flinke verzuring in je benen ;-).
Je kan de rit rond Cape Peninsula met de klok mee of tegen de klok in doen. Rijd je de route tegen de klok in, dan kom je de hoogtepunten op onderstaande volgorde tegen.

Camp’s Bay

Camp’s Bay herken je ongetwijfeld van Instagram of van de voorkant van een reisgids over Zuid-Afrika. Het is een luxe wijk met een paradijselijk zandstrand, een natuurzwembad tussen de rotsen en uitzicht op de Twaalf Apostelen. Start de dag hier met een ontbijtje in één van de chique restaurants of keer aan het eind van je trip terug om te genieten van een cocktail bij zonsondergang.

Hout Bay

Hout Bay is een andere fantastische sea-side neighbourhood van Kaapstad. De sfeer is hier wat meer laid-back dan in Camp’s Bay. De meest bijzondere activiteit die je vanuit Houtbay kan doen in snorkelen met zeehonden (bijvoorbeeld via Cape Town Bucketlist). De Cape Fur Seals zijn vriendelijke en vooral heel nieuwsgierige dieren. Ze zijn heel benieuwd naar wat jij als bezoeker daar komt doen en zwemmen om je heen en onder je door. Schrik niet als een zeehond met ontblote tanden op je af komt zwemmen: zeehonden hebben geen handen en gebruiken daarom hun tanden om dingen te ‘voelen’. Al met al is snorkelen met zeehonden een unieke ervaring.

Chapman’s Peak

114 bochten bevat Chapman’s Peak Drive. Achter iedere bocht word je weer verrast door een adembenemend uitzicht. Het kan goed zijn dat delen van de weg je bekend voorkomen, het is namelijk een populaire opnamelocatie voor autocommercials. En terecht, want wat een uitzicht! Als je van fotograferen houdt, zorg er dan voor dat je wat tijd hebt voor dit deel van de rit: waarschijnlijk zul je bij ieder uitzichtpunt willen uitstappen! Na Chapman’s Peak kom je langs het dorp Noordhoek, ga voor de beste koffie van deze kant van de berg naar The Village Roast in Noordhoek Farm Village.

Kaapstad-chapmans-peak-drive
Kaapstad-the-village-roast

Kommetjie

Kommetjie is het soort stadje waar je moet uitstappen om het te ervaren. In het stadje staat de 33 meter hoge vuurtoren de Slangkop. Vanuit de vuurtoren heb je prachtig uitzicht op het donkere water dat helemaal vol ligt met gigantische slieren zeewier. Ook begint in Kommetjie het 8 kilometer lange Long Beach. Het strand is perfect voor een mooie wandeling of een droomachtige paardrijrit. In het water kan je goed surfen of kite surfen. 

Kaap de Goede Hoop

In 1488 werd de Portugese zeevaarder Bartolomeu Dias geteisterd door stormen tijdens zijn tocht naar het zuiden van Afrika. Bij Kaap de Goede Hoop ging hij aan land. Hij gaf de Kaap de naam Cabo des Tormentas (Stormkaap). De ontdekking van de Kaap was erg belangrijk omdat het de route naar Indië dichterbij bracht. De Portguese konign Johan II doopte de Kaap daarom om tot Cabo da Boa Esperança (Kaap van de Goede Hoop).
Kaap de Goede Hoop staat bekend om haar geografische ligging: het is het meest zuidwestelijke punt van Afrika. Het meest zuidelijke punt van Afrika is Kaap Agulhas, dat een stuk oostelijker ligt. Dat is ook het punt waar de Indische en Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten. De warme golfstomen van de Indische Oceaan en de koude golfstromen van de Atlantische Oceaan, komen langs de gehele kust tussen Kaap Agulhas en Kaap de Goede Hoop samen. De reden dat Kaap de Goede Hoop zo’n belangrijke plek is, is omdat schepen vanaf hier richting het oosten in plaats van het zuiden gaan varen.
Een wandeling van 40 minuten brengt je van Kaap de Goede Hoop naar Cape Point.
Kaapstad-cape-of-good-hope

Cape Point

Cape Point ligt bovenop een klif: de hoge kliffen en het fantastische uitzicht op de eindeloze oceaan geven het gevoel dat je echt het einde van Afrika hebt bereikt. Een steile wandeling brengt je naar de vuurtoren bovenop de klif. Kijk tijdens je wandeling goed naar het heldere water om je heen: vooral in de periode mei-november heb je kans om hier walvissen te spotten!
Kaapstad-cape-point

Boulders Beach

Waar op het strand van Camp’s Bay de celebrities liggen te zonnen, kom je op Boulders Beach modellen tegen die minstens zo fotogeniek zijn. De pinguïn kolonie op het strand is heel vermakelijk om naar te kijken. Terwijl ze liggen te zonnen op een rots of naar het water waggelen, lijken de kleine pinguïns een relaxed bestaan te hebben op het strand in Simon’s Town. Tot ze het water ingaan: daar blijken het echte waterratten.
Het is geen straf om aan het eind van de dag, wanneer de grote horde toeristen al naar huis is, Boulders Beach te bezoeken. De pinguïns komen dan, soms letterlijk, hun holletjes uit en lopen gezamenlijk de zonsondergang tegemoet. Een romantischer plaatje dan dat ga je niet krijgen.

Muizenberg

Je herkent Muizenberg aan de gekleurde huisjes aan het strand. Daarnaast is het the place to be voor surfers en surfers in spé. De stad ligt aan de kant van de Indische Oceaan, waar het water toch zeker een paar graden warmer is dan in de Atlantische Oceaan. Ook ligt Muizenberg aan een baai waardoor de golven niet te wild zijn. Dit maakt Muizenberg de perfecte plek om te leren surfen.
In het stadje zelf zijn genoeg leuke koffietentjes en cafés te vinden zodat je na je surfsessie of je roadtrip Cape Peninsula kan genieten van een welverdiend kopje koffie of biertje!


Meer lezen?

Ben je van plan om nog meer gebieden in Zuid-Afrika te ontdekken? Lees dan ook ons artikel over de Drakensbergen en over safari in Zuid-Afrika!

post a comment