Top
  >  Europa   >  City Guide Haugesund, Noorwegen
City-guide-Haugesund-Noorwegen

Laatst bijgewerkt op augustus 18, 2020

Haugesund is misschien niet de meest bekende of grootste stad, maar zeker de moeite waard om een bezoek aan te brengen. De stad is ideaal gelegen als je een actieve vakantie in de planning hebt, beschikt over de langste winkelstraat voor een goede shopping trip en heeft een rijke historie met Vikingen in de hoofdrol. Kortom, waar je ook aan toe bent, in Haugesund zul je het gegarandeerd vinden. Benieuwd naar onze tips over to do, to eat & to sleep? Lees snel verder!

Activiteiten in Haugesund

Haringfabriek Kyvik
Ben je dol op haring en kan je niet wachten tot het eerste vaatje aangebroken wordt? Ga dan naar de haringfabriek Kyvik. De familie Kyvik is sinds 1866 actief in de haringvisserij en ondanks dat er in al die jaren veel is veranderd, worden de producten nog steeds op de ouderwetse manier klaargemaakt. Laat je rondleiden door de fabriek, ontdek de oude vismethoden en zie hoe de inwoners van Haugesund vroeger leefden. 

Zelf ben ik geen viseter, maar de anderen in de groep gaven aan dat de haring verrassend lekker was. Met name vanwege de manier van het bereiden. Daar waar wij hem kennen als een rauwe vis met uitjes, gaat de vis hier een lange tijd op vat met een dressing en dus veel kruiden. Dit geeft een hele andere smaak aan de vis. Vervolgens gaat de haring in dunne reepjes door een salade, op een stukje brood of zo in het mondje.

Travel Guide Haugesund Noorwegen

Haringfabriek Kyvik

RIB boot
De beste en mooiste manier om de fjorden rondom Haugesund te ontdekken, is natuurlijk per boot. Als je net als ons van snelheid houdt en toe bent aan een goede adrenaline kick, boek dan een tocht in een RIB boot. RIB staat voor rubber inflatable boat. Omdat een RIB boot klein en wendbaar is, vaar je door de kleinste kanalen en kom je langs de meest onbereikbare eilanden. Leuk om te zien hoe er dan ineens een klein dorpje verstopt zit met slechts enkele huizen. 

Travel Guide Haugesund Noorwegen

Prachtige dorpjes langs het water

En vrees niet, je wordt lekker warm en droog ingepakt. Zo heb je het niet koud en wordt je apparatuur, zoals een telefoon of camera, niet nat.

Lees hier meer informatie over de RIB tour en boek direct jouw tocht.

Travel Guide Haugesund Noorwegen

RIB tour

Vikingdorp Avaldsnes
Ben jij verslaafd aan de serie Vikings of gek op historie en cultuur? Dan moet je naar Avaldsnes: een historisch dorpje dat ruim 3000 jaar in handen was van de Vikingen.

Bekijk de agenda op de website van Avaldsnes wanneer er speciale festivals worden georganiseerd of breng een bezoek aan het dorp en breng de Viking in jezelf naar boven.

Travel Guide Haugesund Noorwegen

Bezoek aan Vikingdorp Avaldsnes

Vanaf Avaldsnes kun je lopend naar het historisch centrum Nordvegen. Het is slechts een kilometer lopen, maar plan zeker wat extra tijd in, want er zijn genoeg mooie foto momentjes die het stoppen waard zijn.

Avaldsnes

Travel Guide Haugesund Noorwegen

Avaldsnes

 

Slapen in Haugesund

Clarion Collection Hotel Amanda
Wij verbleven in het Clarion Collection Hotel Amanda, direct gelegen aan zee en in het centrum van Haugesund. Het is een knus hotel met als thema de Noorse Oscar: de Amanda award. Het hotel is opgericht vlak na 2000, maar door de recente renovatie voelt het als nieuw. Naast een compleet nieuw interieur, hangen in alle kamers foto’s van de film waar de kamer naar is vernoemd. De kamers zijn ruim opgezet, hebben een mooi uitzicht over het water met veel lichtinval en zijn van alle gemakken voorzien. 

Travel Guide Haugesund Noorwegen

Het uitzicht vanaf het hotel

Eten in Haugesund

Hoyevarde Lighthouse
Wij hebben mogen dineren op een wel heel bijzondere locatie: het Hoyevarde Lighthouse. Een prachtige vuurtoren waar je niet alleen kunt eten, maar ook kunt overnachten in één van de drie hotelkamers. Het is een oude vuurtoren, dus verwacht geen luxe of moderne inrichting, maar de unieke ervaring zeker waard. Wat het extra speciaal maakt, is de afgelegen locatie. Je kunt er namelijk alleen komen per auto, op verzoek. Hoe gaaf is dat!

Travel Guide Haugesund Noorwegen

Hoyevarde Lighthouse


Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een reis door de Noorse Fjorden. Zo ben ik ook in Bergen en Stavanger geweest. Heb je het filmpje over de Noorse Fjorden gemist? Bekijk die dan ook, om alle drie de steden in beeld te zien! Meer weten over Bergen? Lees dan hier de City Guide Bergen of ontdek de stad Stavanger in de City Guide Stavanger.
Meer info over Haugesund? Bezoek de website van Haugesund. Wil je meer weten over de Fjorden in Noorwegen? Bezoek dan de website van Fjord Norway.


Psst. Do(n’t) tell!

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment