Top
  >  Bestemmingen   >  City Guide Bergen, Noorwegen
city-guide-bergen-noorwegen

Bergen wordt ook wel “De toegangspoort tot Fjord Norway” genoemd en “De stad van de zeven bergen”. Het is een stad met zo’n 275.000 inwoners. De stad kent een brede variatie tussen moderne en traditionele attracties. Het is uitgeroepen tot UNESCO’s stad van de gastronomie, en wij hebben mogen ontdekken waarom. Ben jij 24 uur in Bergen? Dit is wat je er moet doen!

City Guide Bergen Noorwegen

Bryggen: de haven van Bergen

Activiteiten in Bergen

Bryggen

Begin je dag met een bezoek aan de vis markt langs de scheepswerf en haven Bryggen. Je kunt hier diverse vissoorten proberen, waaronder ook walvis, bij de diverse kraampjes of je kunt plaatsnemen aan één van de tafels om uitgebreid te eten. Het moderne pand van de vismarkt kijkt uit op het water en heeft een groot terras zodat je met mooi weer heerlijk buiten kunt zitten.

City Guide Bergen Noorwegen

De vismarkt

City Guide Bergen Noorwegen

De vismarkt

Vanuit hier loop je langs de haven over de markt van Bergen.

City Guide Bergen Noorwegen

De markt in Bergen

De oude huizen rondom de haven zien er prachtig uit, maar ook het uitzicht op de huizen tegen de bergen aan zijn indrukwekkend mooi. Vooral als de wolken tussen de bergen blijven hangen, met de kleurrijke woningen die tegen de berg zijn aangebouwd op de voorgrond, zijn een kiekje waard!

City Guide Bergen Noorwegen

Prachtig gezicht wanneer de wolken tussen de bergen blijven hangen.

De eerste huizen die gebouw zijn in Bergen staan in Bryggen. Na een grote brand in 1702 zijn vrijwel alle huizen in as opgegaan. Nadat alles weer opgebouwd is, is er vrijwel niets veranderd aan de stijl van de huizen. Het is een prachtig plaatje van houten gekleurde huizen die schots en scheef tegen elkaar aan staan. Wanneer je door de smalle steegjes loopt en ziet hoe de huizen gebouwd zijn, heb je het idee dat je op een filmdecor rondloopt. Dat Bryggen op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, verbaasd mij dan ook niets.

City Guide Bergen Noorwegen

Bryggen: het oude gedeelte van Bergen

Edvard Grieg Museum, Troldhaugen

Het huis van de bekende componist Edvard Grieg is omgetoverd tot een museum, het Edvard Grieg Museum, waar je een kijkje in zijn leven krijgt. Met een beetje geluk, pak je een huiskamerconcert mee van jonge en/of bekende muzikanten die aanwezig zijn. Op de website kun je een overzicht vinden met alle concerten die plaatsvinden. Zo weet je zeker dat je niets mist!

City Guide Bergen Noorwegen

Het uitzicht vanaf het Edvard Grieg museum

In de muziekzaal worden regelmatig concerten gegeven. De zaal kijkt uit op het kleine huisje waar Edvard Grieg altijd zat om inspiratie op te doen voor zijn muziek. Het huisje is gelegen aan het water en heeft dan ook een prachtig, rustgevend, uitzicht. Dat hij hier zat om te werken, snap ik wel! Des temeer snap ik de keuze van de architect van de muziekzaal om hem te bouwen zoals deze nu is.

City Guide Bergen Noorwegen

De concertzaal in het Edvard Grieg museum

Fløibanen funicular ( Cable Car)

Vanaf Bergen kun je met een kabelwagen naar boven de berg op, waar je een geweldig uitzicht hebt over de stad, de bergen, de fjorden en het water.

City Guide Bergen Noorwegen

Floibanen cable car

Bergen is gelegen tussen 7 bergen, vandaar ook de naam “De stad van de zeven bergen” en dat kun je vanaf dit punt goed zien.

City Guide Bergen Noorwegen

Het uitzicht vanaf de top

De kabelbaan heeft 3 stops. Mocht je dus, zoals wij dat hadden, de mazzel hebben dat je midden in een wolk zit en niet verder kunt kijken dan 5 meter, dan kun je dus met de kabelwagen één stop naar beneden gaan om daar te genieten van het uitzicht. Uiteraard kun je vanaf de top ook wandelend naar beneden gaan. Dit is zeker een aanrader. Het is een mooie route en het is leuk om te zien hoe de huizen tegen de bergen aangebouwd zijn. De huizen zijn smal en hebben een geweldig ontwerp en vaak veel kleur.

City Guide Bergen Noorwegen

Het uitzicht vanaf de top over Bergen

Onderweg kom je sportievelingen tegen die wandelend, rennend of fietsend de berg op gaan. Dat kan dus ook.

City Guide Bergen Noorwegen

Uitzicht over Bergen

Slapen

Hotel Bergen Børs

Wij verbleven in Hotel Bergen Børs, direct gelegen in het centrum van Bergen; naast de scheepswerf en haven, de (vis)markt en de bergen. Het hotel is één van de meest moderne hotels die je in Bergen gaat vinden.
Het hotel staat er al sinds 1862, maar destijds diende het pand als kantoor voor een aandelen beurs.
Het hotel ziet er netjes uit, het ontbijt is erg uitgebreid en lekker, personeel vriendelijk en de bar, wat vroeger het kantoor was van de manager, is een plaatje!

City Guide Bergen Noorwegen

De bar in hotel Bergen Bors

Eten

Bare Vestland

Direct naast het hotel is restaurant Bare Vestland gelegen: één van de beste restaurants in de stad. In tapas vorm worden diverse gerechten geserveerd. Het eten is er heerlijk, de wijnen smaken er goed en de sfeer in het restaurant is top. Zeker een aanrader!

City Guide Bergen Noorwegen

Restaurant Bare Vestland

Søstrene Hagelin

Gek op vis? Breng dan een bezoekje aan de viswinkel van Søstrene Hagelin. Erg bekend in de stad, vooral vanwege de viskoekjes! Je kunt er wat bestellen en direct opeten, of diverse gerechtjes meenemen voor thuis (/ in je hotel kamer).

City Guide Bergen Noorwegen

De winkel van de bekende zusjes Sostrene Hagelin


TIP: met de Bergen Card krijg je gratis toegang of toegang tegen een gereduceerd tarief op veel toeristische attracties in de stad, korting op eetgelegenheden, parkeren en transport.
Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een reis door de Noorse Fjorden. Zo ben ik ook in Haugesund en Stavanger geweest. Heb je het filmpje over de Noorse Fjorden gemist? Bekijk die dan ook, om alle drie de steden in beeld te zien! Meer weten over Haugesund? Lees dan hier de City Guide Haugesund of ontdek de stad Stavanger in de City Guide Stavanger.
Meer info over Bergen? Bezoek de website van Bergen. Wil je meer weten over de fjorden in Noorwegen? Bezoek dan de website van Fjord Norway.


Psst. Do(n’t) tell!

post a comment