Top
  >  Afrika   >  Excursie in Marrakech: Naar Ouarzazate – Ait Benhaddou en Telouet
Marrakech-ait-benhaddou

Laatst bijgewerkt op augustus 17, 2022

Ga je binnenkort naar Marrakech, dan zal je ongetwijfeld het overgrote deel doorbrengen in de bruisende stad. Dwalend door de kleine straatjes van de souks, smullen van het kruidige eten en de rust opzoeken in de hamam. Ben je nou iets langer in Marrakech en houd je van prachtige landschappen en eeuwenoude architectuur, dan wil ik je aanraden om de stad voor een dag te verruilen voor het uitgestrekte landschap van Marokko. Een must do is deze excursie in Marrakech:

De andere kant van Marrakech

Met Marrakech Travel Big Smile ging ik een dag op pad om Ouarzazate te bezoeken, een gebied in het zuiden van Marokko. Met een minivan en zo’n tien andere reizigers gingen we op weg het binnenland in, een rit die ongeveer drie uur duurde. Een lange zit, maar zeker de moeite waard. Normaliter is de eindbestemming de highlight van de trip, maar ik vond de weg er naar toe minstens zo prachtig. Ik heb me verbaasd over hoe kleurrijk, gevarieerd en levendig het landschap van Marokko is.
Landschap-marrakech
Via de ‘Tizi ’n Tichka Pass’ reden we door het Atlasgebergte langs berberdorpjes, uitgestrekte landschappen en velden vol bloemetjes en geitjes. Ik heb mijn ogen uit gekeken.
Na twee tussen stoppen kom je aan bij de kasbah (soort verdedigingswerk) van Ait Benhadou, een groep -uit leem opgetrokken- huizen omgeven door hoge muren. Dit is één van de grootste en mooiste exemplaren van het land en daarmee ook een hoogtepunt van deze dagtrip. Voor je bij de kasbah aankomt, loop je door een dorpje waar je van alles kan kopen, eten en drinken. Dikke tip: laat je niet verleiden tot een dure, ‘verplichte’ gids. Je kan prima zelf op ontdekkingstocht en de entree bedraagt officieel maar één euro.
Eenmaal het dorpje door, kom je bij een riviertje met laag water. Via zandzakken en stenen dartel je zo naar de overkant, waar de kasbah staat. Ook hier wordt er weer volop hulp geboden: handje vasthouden, rugzak dragen; noem maar op. Vervolgens wordt het helpende handje weer opgehouden. Als je van deze luxe houdt of slecht ter been bent: go for it. Voor alle anderen: onnodig en zonde van je geld.
En dan sta je opeens pal voor ‘Ait Benhadou’, een immens gebouw van modder en stro. Smalle, stoffige steegjes leiden je via een doolhof naar de top. Het kost je misschien vijf jaar van je leven en vijf liter zweet (want: bloody hot), maar als je dan de top behaald hebt, word je beloond met een prachtig uitzicht en een heerlijk uitrust momentje.


Terug in het busje vervolgt de weg zich verder naar de volgende attractie: het verderop gelegen Kasbah Telouet. Een ietwat sobere en minder bezochte variant van Ait Benhadou. Maar eveneens een mooi voorbeeld van de aarden bouwtechnieken en de leefomgeving in het pre-Sahara gebied ten zuiden van het Atlasgebergte.

Marrakech als filmlocatie

Als je door Ouarzazate rijdt of je ziet de foto’s, snap je wellicht dat deze roodbruine, woestijnachtige leegte uitermate geschikt is als filmdecor. In Ouarzazate bevindt zich dan ook de allergrootste filmstudio ter wereld: De Atlas Film Studios. Zo fungeerde Ait Benhadou als decor voor de stad Yunkai, waar ‘Mother of Dragons’ Daenerys Targaryen vocht voor de vrijheid van slaven en waar Aladdin op een magisch kleed rondvloog. Waar The Gladiator vocht met tijgers, The Mummy op zoek ging naar zijn verloren liefde en Asterix & Obelix avonturen beleefden onder invloed van toverdrankjes.

Na een warme, indrukwekkende dag is het tijd voor de terugweg. Dezelfde route weer naar het bruisend Marrakech. Voor sommigen tijd voor een tukkie, voor mij weer tijd om fijn uit het raam te staren. De herders begeleiden hun schaapjes weer naar huis, de kindjes spelen op de straat, mannen en vrouwen maken zich klaar voor het avondeten en de brandende zon zakt weer rustig weg achter het Atlasgebergte.
Prijs: €85 per persoon voor een privétour en €45 voor een groepstour
Tijd: Van 07.30 uur tot ongeveer 18.30 uur
Meer info over deze- of ander tours: marrakechtravelbigsmile.com


Wil jij de stad Marrakech ook beter leren kennen? Met onze city guide van de Marokkaanse stad weet jij de beste plekken om heen te gaan!

post a comment