Top
  >  Wintersport   >  Zo bescherm je je ogen tegen sneeuwblindheid
sneeuwblindheid

Laatst bijgewerkt op juli 23, 2020

Sneeuwblindheid ontstaat als je ogen te lang worden blootgesteld aan fel licht. Op een hoogte van 2000 meter is UV-straling 30% sterker. Juist tijdens de wintersport, door de hoeveelheid sneeuw en omdat je dichter bij de zon bent, komt het vrij plotseling voor. Het kan erg pijnlijk zijn en de schade is blijvend! Het dragen van een goede bril, met lens, die ook nog eens goed aansluit op je gezicht is hierbij van belang. Wij geven je tips om je ogen te beschermen tegen sneeuwblindheid. 
Het dragen van een helm en een goede skibril met lens biedt niet alleen bescherming tegen het vallen en (koude) wind, het beschermt je ook tegen sneeuwblindheid. Juist door weerkaatsing van zonlicht op de grote hoeveelheden witte meters aan sneeuw, is dit een veel voorkomende aandoening.

Het kiezen van de juiste skibril

Er zijn drie verschillende tinten lenzen voor drie verschillende weertypen. Daarnaast bestaan er veel verschillende kleuren lenzen, deze kleuren hebben diverse eigenschappen. De meeste skibrillen zijn 100% UV-werend en geven zo een goede bescherming (UVA en UVB). Voor wanneer het sneeuwt of mistig is, worden skibrillen met fotochromische en electrochromische lenzen gadviseerd. Deze zijn voor alle weertypen geschikt. Bij wisselvallig weer en veel bewolking zal een skibril met een lichte tint lens je juist het beste zicht geven. En bij erg zonnig weer kan je het beste een donkere skibril met gespiegelde lens dragen om bescherming tegen UV-stralen te bieden.
Skibrillen zijn verkrijgbaar met verschillende lenzen. Een enkele lens is aan de binnenkant behandeld met een condens werende coating. Een dubbele lens is ook behandeld tegen condens en heeft een isolerende werking tussen de lenzen die als thermisch filter dient.
sneeuwblindheid


Op zoek naar meer handige wintersport tips?

Volg jij ons al op social media? Via Instagram kun je live meegenieten van onze avonturen die wij delen op onze Insta Story en tijdlijn. Op Facebook delen we alle artikelen, zodat je zeker weet dat je niets mist. Kijkje achter de schermen? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal en bekijk onze vlogs. Wil jij helemaal niets missen? Zorg dan dat je je aanmeldt voor de nieuwsbrief! Deze versturen wij 1x per week met alle laatste berichten. Reis met ons mee en volg ons!

post a comment